Gå til sidens hovedinnhold

- Nå må vi slutte å syte

Norge havner på tredjeplass i undersøkelse om hvor i verden det er best å være mamma.

Redd Barnas rapport om hvor i verden det er best å være mor og barn plasserer Norge på tredjeplass, melder Sky News.

Førsteplassen gis til Finland, mens Sverige havner på plass nummer to.

Verst i Kongo
Rapporten tar for seg faktorer som barnedødelighet under fem år, mødrenes helsetilbud, mødrenes inntekt, utdanningsnivå og status i politikken. Og her skårer altså svenske og finske mødre høyere enn norske, viser rapporten.

USA er nummer 30 på listen, mens det verste landet i verden å være mor er i Kongo.

- Om man bare lesere elendighetsbeskrivelsene i norske medier og kommentarfelt ,skulle man tro det er fryktelig synd på oss småbarnsmødre i Norge. Disse tallene viser at vi ikke ser hvor godt vi har det selv. Når det kommer til forholdene for mor og barn er Norge rangert som nummer 3 av 176 land. Det er noe å være stolte av, sier forfatter og foreldreblogger Susanne Kaluza.

Ingen selvfølge
- Vi kan gjerne diskutere om pappapermen skulle vært en uke lenger eller kortere, men alt i alt er det viktig å huske på at hverken betalt foreldrepermisjon, betalt fri når barna er syke, gratis helsevesen for mor og barn eller forbud mot å sparke en kvinne fordi hun er gravid er noen selvfølge. Dette er rettigheter norske feminister og politikere har kjempet frem over generasjoner, sier hun.

«Surviving The First Day» tar også for seg spedbarnsdødelighet. Hvert år dør én million nyfødte i løpet av det første døgnet. Ikke overraskende er det de fattigste landene som har den høyeste spedbarnsdødeligheten. Somalia er verdens farligste land å bli født i, med Kongo, Mali og Sierra Leone hakk i hæl, skriver NTB.

- I landene sør for Sahara er kvinnene i tillegg ofte svært unge, noen ganger nede i 12-årsalderen, når de føder første gang. Det gjør selvsagt fødselen enda mer risikofylt, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til NTB.

I Storbritannia har rapporten vakt oppsikt siden landet faller fra en 10. plass til en 23. plass på årets liste. Årsaken er klasseforskjellene som utgjør store forskjeller i likestilling og dødeligheten blant mødre og barn er langt høyere enn ellers i Europa.

- Jeg synes vi småbarnsforeldre må slutte og syte, og sette mer pris på hvor bra vi faktisk har det, sier Kaluza.

Her er topp ti

1. Finland

2. Sverige

3. Norge

4. Island

5. Nederland

6. Danmark

7. Spania

8. Belgia

9. Tyskland

10. Australia

Kommentarer til denne saken