Gå til sidens hovedinnhold

Jobbene han sa nei til

Mike Rowe i «Møkkajobber» har tømt tette dasser og vært innsmurt i dritt, men et sted går grensen også for han.

(SIDE2): Han er mannen som har gjort de skitne og kjipe jobbene de fleste av oss helst vil unngå, til allmenn underholdning.

I suksessprogram «Dirty Jobs» - her hjemme kjent som «Møkkajobber» - har Mike Rowe (48) tømt tette doer, kastrert sauer og renset dyrekranier. Alt med et glimt i øyet og en stor dose humor - og minst like mye møkk.

- I de første sesongene var det kjæresten min som vasket klærne mine, men vi ble raskt enige om at jeg skulle slutte å ta dem med meg hjem. Tro meg, klærne er ikke verdt å beholde etterpå, sier Rowe selv.

«Møkkajobber» er inne i sin sjuende sesong i USA - her hjemme starter sesong fem i midten av februar.

Nei takk
Men også Rowe, som ser ut til å ta det meste med humor og uten å rynke på nesa, har sine grenser - og sier nei til enkelte jobber.

- De eneste jobbene jeg har sagt nei til, er jobber jeg vet TV-selskapet kommer til å nekte å vise på TV. Det er jobber som det er umulig å vise på TV med noen form for humor, som de som gjør rent på åsteder. De som balsamerer lik, for eksempel. Det er umulig å fortelle noe spøkefullt og morsomt når man balsamerer noen. Eller, man kan, men det regnes neppe som god smak, forteller Rowe til Side2.

- Men er det lovlige jobber og jeg er sammen med noen som kan jobben, så er jeg generelt med på det jeg. Det eneste jeg skal gjøre i serien er jo å forsøke meg på jobben - jeg trenger ikke klare den eller være flink i den. Jeg trenger ikke se bra ut engang! Jeg må bare være villig til å forsøke, og jeg er alltid villig til det, ler han.

Til Norge?
Rowe er ikke et nytt TV-fjes med «Møkkajobber». Før den tid solgte han juggel og katteposer på TV Shop - en jobb han gjennomførte på en svært så ironisk måte og som gjorde han umåtelig populær, og hvis småfrekke og morsomme særpreg han har tatt med seg til sin nye TV-jobb.

I tillegg har han gjort flere TV-opptredener og show, og i yngre dager sang han også i operaen i Baltimore (for lettere å møte jenter, blir det påstått).

For øyeblikket har Rowe kontrakt med Discovery om «Møkkajobber» en sesong til - men hva han gjør etter det, vet han ennå ikke. Mer TV-shop og opera utelukker han dog ikke.

- Aldri si aldri, nei. Foreløpig vet jeg ikke når «Møkkajobber» er over, men så langt har jeg lovet å holde på til slutten av 2011. Men jeg har ikke hatt en pause siden vi startet å filme serien for sju år siden, så det første jeg gjør er nok å ta meg en ferie. Kanskje jeg kommer til Norge og sjekker ut fjordene, hinter programlederen, som dessuten forteller at TV-serien fort kan ende i bokform.

- Kanskje jeg skriver om noe av alt det jeg har opplevd med TV-serien. Eller... kanskje jeg bare tar meg en lang, varm dusj, ler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Bestefaren
TV-serien «Møkkajobber» er Rowes egen idé og var opprinnelig ment som et par timelange programmer, som en hyllest til bestefaren som i sin tid jobbet som rørlegger og kunne «fikse alt mulig».

48-årige Rowe mener det er viktig at vi i vår tid ser verdien av jobber mange av oss mener ligger under vår verdighet å selv utføre.

- Å bli skitten har etter min mening alltid vært et tegn på arbeidsmoral. Men spesielt de siste årene har skitt og møkk blitt stadig mer forbundet med bakterier og forurensing. TV-serien vår handler om å feire de kvinner og menn som gjør disse jobbene man blir skitten av, sier Mike, og forteller om sin egen «Dirt Index - Indeks på Møkk »

- Jeg mener man kan bedømme et samfunn ut fra innbyggernes vilje til å bli møkkete og deres verdsettelse av de som gjør de skitne jobbene. Når et samfunn mister evnen til å verdsette de som gjør såkalte møkkajobber, skjer det flere interessante ting med det samfunnet. TV-serien gjør at jeg kan sette fingeren på de tingene, som klasseskille: Selv om vi har arbeidsledighet i USA, så mangler vi blant annet rørleggere og elektrikere - en rekke viktige jobber, der folk blir skitne.

- Ingen sivilisasjon
Rowe nevner også problemene hjemlandet har med infrastrukturen og fabrikkindustrien, blant annet forårsaket av mangelen på arbeidskraft. For i tillegg til å vise frem de mange personlighetene Mike møter på og som til daglig gjør de såkalte møkkajobbene, er nettopp mangelen på folk som vil bli skitne et av hovedpoengene med TV-serien.

- Er man ikke villig til å bli skitten på henda, dersom ingen i samfunnet vil ta møkkajobbene, da har man ingen sivilisasjon og det er det andre store poenget med serien, sier Rowe.

Og her ligger også årsaken til suksessen til «Møkkajobber», tror Mike selv.

- Tidligere satte vi pris på de som gjorde disse jobbene. Jobber vi fremdeles trenger at noen gjør, men som vi ikke verdsetter. «Møkkajobber» er fremdeles populært og på lufta, fordi det minner folk om den gang menn og kvinner ikke var redde for å bli skitne.

Møkkajobber sesong 5 har premiere søndag 13.februar klokken 17.00.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken