(SIDE2): - Jeg tror menn er opptatt av at det kreves så mye, og får dermed prestasjonsangst. Det er ikke så mye som kreves egentlig, for frieriet i seg selv er så stort, sier Mona Grudt til Side2.

Den tidligere Miss Universe-vinneren, og nå redaktør i magasinet Bryllup, kan sies å være en ekspert på området. Men den vakre 39-åringen har derimot ingen konkrete råd om hvordan det perfekte frieriet er.

Selv skal Grudt ha blitt fridd til på en restaurant i Trondheim av sin nåværende ektemann, amerikaneren Brody Bittrick. Selv om forlovelsesringen er viktig i amerikanske tradisjoner, synes ikke Grudt at det er en nødvendighet.

- Jeg føler at forlovelsesringen er blitt viktigere og viktigere også her i Norge, men jeg mener budskapet er viktigst, forteller hun.

Stor mote
I helgen skal Grudt være konferansier på en bryllupsmesse i Oslo, og hun gleder seg stort til det hun selv tror blir en variert begivenhet.

- Det blir veldig mye lekkert. I tillegg til at vi har de tradisjonelle brudebutikkene, er det også mye norsk design. Agape designer jo selv, og så skal Leila Hafzi for første gang vise kolleksjonen sin for publikum utenom moteuken, forteller Grudt.

Les også:Jenny og Maria som brud

Bryllupseksperten kan fortelle at årets brudemote er stor og prangende, og henviser til Chelsea Clintons bryllup for inspirasjon.

- Det er veldig mye volanger, draperinger og enorme skjørt. Om man tar Chelsea Clintons bryllup som utgangspunkt, kan man si at dette bryllupet viser litt av det som skjer i år. På fargefronten er det ingen store utskeielser, og de fleste vil ha en eller annen hvitnyanse, forklarer eksperten.

- Ikke la svigermor ta over
Ifølge Grudt trenger man omkring ett år på å planlegge et bryllup, og selv om dette kan virke som et hav av tid, kan det ofte bli hektisk når den store dagen nærmere seg.

- Det er viktig å tenke at dette er en personlig dag, og ikke bry seg om hva svigermødre vil ha, ler Grudt.

Og fortsetter.

- Det er også viktig å inkludere mannen, for det er jo slik at bruden ofte er mest ivrig. Selv om mannen kanskje ikke har så mange ideer er det viktig å involvere han i planleggingen, og deler på oppgavene. Ofte er det slik at bruden stresser veldig, så det er viktig å delegere bort og ikke ha så mye ansvar den store dagen, tipser hun.

Få siste nytt fra Side2.no: Klikk her!

- Kan bli litt tomt
Grudt understreker viktigheten av å dokumentere dagen godt, for etter måneder med planleggingen, kan det fort virke litt tomt når den store dagen er over.

- Jeg vil anbefale at man tar mange bilder og video under dagen. Man har kanskje planlagt bryllupet i et helt år, og så er det over på noen timer, og det kan være litt vanskelig å takle. Da er det i alle fall godt å vite at man har dokumentert dagen godt, sier Grudt.

Dine, mine og våre barn
Foruten å sørge for at dagen blir dokumentert, er det viktig å inkludere hele familien i bryllupet. I dagens samfunn hvor dine, mine og våre barn er velkjente begrep synes Grudt det er essensielt å sette søkelyset på de aller minste i familien.

- Jeg synes det er viktig å nevne en ting. Nå er det jo ofte slik at mange gifter seg to ganger, og det er ofte dine og mine barn involvert. Da synes jeg det er viktig å inkludere barna i planleggingen, slik at de forstår at nå skal en ny familie stiftes, og at de får være med på det. Barna kan gjerne få en rolle under vielsen. Jeg tror dette blir viktigere og viktigere, sier hun.

Giftet seg i New York
Grudt hadde selv barn fra sitt tidligere ekteskap med fotografen Lasse Berre da hun i 2005 giftet seg med sin nåværende ektemann. Da hun skulle gifte seg for andre gang, valgte hun å gjøre noe som også er blitt en trend her i Norge.

- Mange reiser jo ut for å gifte seg, og tar ofte vielse, fest og bryllupsreise i ett. Selv giftet jeg meg i New York, og vi inviterte folk dit. Det gjorde vi fordi vi ville møtes på halvveien, slik at flere hadde mulighet til å delta på bryllupet, forklarer hun.

Topmodel-«mamma»
I sommer har den vakre trebarnsmammaen spilt inn TV3-serien «Top Model», hvor hun denne sesongen har tatt over styringen etter Vendela Kirsebom.

- Det har vært en veldig travel sommer. Innspillingen tok syv uker og vi reiste hver uke rundt omkring, forklarer Grudt som mener kvaliteten på årets «Top Model»-kandidater er høyere enn noensinne.

- Det var kjempevanskelig å sende noen hjem. Av og til tenkte vi at vi ikke kunne sende noe hjem. Det var litt uenighet på hvem vi skulle stemme hjem hver uke, men vi måtte jo ta et valg til slutt, sier Grudt, som gleder seg til å gjenoppleve TV-erfaringen når serien endelig kommer på skjermen, avslutter den tidligere toppmodellen.