(SIDE2): En aprildag i 1990 kunne Stjørdalsjenta Mona Grudt, som første nordmann noensinne, stolt krone seg med tittelen Miss Univers.

Dette ga den vakre skjønnheten massiv medieoppmerksomhet samt en kickstart på karrieren som internasjonal modell.

- Sommerfugler i magen
Siden den gang har Grudt gjort seg bemerket både som magasinredaktør og «Skal vi Danse»-deltaker, og nå er hun aktuell som programleder i realityserien «Top Model».

- Jeg var veldig spent og har hatt litt sommerfugler i magen, for jeg lurte på hvordan det hele ble når det var ferdig klippet og redigert. Det har gått bra, men jeg synes alltid det er likte grusomt å se seg selv på TV, forklarer Grudt og smiler tankefullt.

Det er nemlig en god stund siden programmet ble spilt inn, men tidligere denne måneden var det endelig duker for premiere på den populære modellserien.

- Jeg greide å være i samme rom som TV-en under hele programmet, og det lover godt, fortsetter Grudt overbevisende.

- Mer sultne
Den tidligerer modellen synes nivået på årets «Top Model»-finalister er høyere enn noen gang, men forklarer at det til syvende og sist er jentenes egen vilje som vil avgjøre om de vil gjøre suksess som modell.

- Jeg tror det er mye opp til hver enkelt. Vinner man «Top Model» så får man en mulighet, man får en dør åpnet og man får knyttet kontakter. Premien er at man får muligheten. Det er ikke slik at når du vinner så er du en supermodell. Det betyr rett og slett at du har fått en mulighet, men det betyr beinhard jobbing og en unik sjanse om du bare vil det nok, forteller Grudt med stor entusiasme.

Det er få av de norske «Top Model»-jentene som har lykkes spesielt godt, særlig internasjonalt, og den rutinerte eksmodellen tror hun vet hvorfor det er slik.

- Du skal ut og konkurrer mot jenter som er mye mer sultne enn deg, og som ikke har like mange muligheter som oss her i Norge. Om man for eksempel tenker på østeuropeiske jenter, og dette gjelder også i dans og idrett, er det litt å være eller ikke være for dem. Men for oss er det annerledes. Vi har flere muligheter. Vi kan flytte hjem til mamma og pappa eller vi kan gå på skole til vi er nesten tretti. Det er ikke så farlig hva som skjer, og da trenger vi i ikke å jobbe så hardt for det heller, overbeviser hun.

- Må tåle avslag
Men foruten vilje spiller selfølgelig også utseende en rolle om hvor langt man kan nå i modellyrket. Grudt har selv jobbet mest foran kamera, og årsaken til dette er at det krever en viss høyde for å gjøre suksess på podiet.

- Skal man slå gjennom som en modell både for foto og catwalk må man selvfølgelig ha høyden og målene. Men det er ikke noe i veien for at man kan være lavere og allikevel gjøre det kjempebra, opplyser skjønnheten.

- Og så må man tåle avslag uten at man vil løpe hjem til mamma med en gang, legger hun til, og nikker bekreftende til det hun selv har sagt.

- Blir en bedre mor
Grudt på sin side er selv mamma.

I alt har hun tre barn, og en amerikansk ektemann som hun bor sammen med i Trondheim. Hun legger ikke skjul på at kombinasjonen av en stram timeplan og små barn som trenger mye oppfølging gjør at dagene er hektisk, men hun har alikevel lært seg å prioritere også seg selv. Hun understreker videre viktigheten av det sosiale samvær, enten med venninner eller partneren.

- Jeg tror det er viktig og investere også i seg selv og at man gjør ting for seg selv slik at man får litt overskudd. Da blir man også en bedre mor, reflekterer Grudt.

- Jeg har funnet ut at jeg bare må ta meg tid til meg selv for å være en mer fornøyd og glad person. Så selv om man kanskje ikke har tid, så har jeg prøvd å få inn rutiner. Det er ikke bare en investering for meg selv, men for hele familien og da ser man litt annerledes på det, legger hun til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Handler på impuls
Den hektiske timeplanen til trebarnsammammen gjør det også nødvedig for henne å handle på impuls, og da hender det rett som det er at hun kommer hjem med plagg som ikke blir brukt spesielt mange ganger.

- Jeg handler mye på impuls og det kommer av at jeg har det travelt. Jeg løper ofte forbi en butikk og bare rasker med meg noe, innrømmer den tidligere modellen.

- Jeg opplever at det kan være lett å drukne litt i barn, barnehage og middag. Plutselig så får man se seg selv i speilet og tenker «oj kanskje på tide å freshe seg opp litt», reflekterer Grudt, men smiler alikevel fornøyd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Kult med skandinavisk design
Det er i lokalene til designmerket ELM Side2 møter Grudt denne formiddagen.

Det er ingen hemmelighet at den tidligere modellen er fan av de islandske designernes kreasjoner, og beskriver sitt første møte med klærne som en kjærlighetshistorie.

- Jeg synes det er kult med skandinavisk design. Jeg føler for det første at det er tilpasset oss nordiske damer, vi er jo tross alt litt større enn veldig mange andre lenger sør i Europa og egentlig i USA også. Og så synes jeg det er litt artig å støtte opp om skandinavisk design, avslører hun, før hun forteller hvordan hun fikk øyene opp for de delikate plaggene.

- Jeg hadde akkurat fått lille Bianca (Mona Grudts yngste datter red.anm.) og da var det viktig å passe inn i klær som fikk meg til å se smal ut, uten at de var trange. Plaggene fra ELM er veldig fasongvennlige. Det var kjærlighet ved første blikk.

Når det kommer til norske designere er det den anerkjente kjoledesigneren Leila Hafzi Grudt trekker frem, og hun innrømmer at hun har flere plagg fra den norske designeren i sin garderobe.

- Jeg opplever at det har skjedd utrolig mye positivt de siste årene med norsk design. Man har gått fra at norsk design har vært Marius-gensere, og det trauste og litt gammeldags, til at det er kult å ha norsk design, mener Grudt.

- Nå skal det jo nevnes at strikk har også kommet for fullt både når det gjelder klær og interiør, så nå skal jeg faktisk begynt å strikke meg puter for jeg er glad i å strikke, ler hun.