Gå til sidens hovedinnhold

Mona Høiness vant arvestriden

Ny seier for kjendisadvokaten i den betente arvestriden.

Mona Høiness vant over familien til Synnøve Alver Urdahl i striden om arven på rundt 100 millioner i Borgarting lagmannsrett.

Urdahls slektninger må ut med rundt seks millioner i saksomkostninger. Det ble klart fredag ettermiddag.

- Domsresultatet i denne saken har jeg aldri vært i tvil om. Synnøve Urdahl siste vilje var at jeg skulle arve henne. Hun var barnløs og kunne selv bestemme hva som skulle stå i sitt testament, sier Mona Høiness til Nettavisen.

- Dette skrev hun flere år før hun døde og hun fikk hjelp av sin gode venn gjennom mange år, juristen Stein Bendixen, til å utarbeide testamentets ordlyd. Testamentet ble satt opp i tråd med arvelovens regler, fortsetter hun.

Skuffet

Den profilerte advokaten mener saksøkerne har vært helt besatt av å få arven hennes.

- De begynte å plage henne det siste året hun levde, fortsetter hun.

Advokaten til slektningene ønsker ikke å kommentere disse påstandene.

- Vi er veldig skuffet over dommen, sier Knut Aleksander L. Rabl-Vøien, advokat i Arntzen de Besche, til Nettavisen.

Han forteller at de hadde håpet på et annet resultat og vil benytte ankefristen på én måned til å vurdere å anke.

Perifere bevis

Mona Høiness har nå gått seirende ut av to rettsrunder.

- En del av de bevis som partene har ført, er nokså perifere for de sentrale spørsmål om testasjonsførhet og utilbørlig påvirkning, heter det i den ferske dommen.

Slektningene tapte klart da Oslo byfogdembete avsa dom i saken for halvannet år siden.

- Lagmannsretten vil legge til at den i likhet med de ankende parter ser gode grunner for at Mona Høiness, etter å ha blitt kjent med at Synnøve Urdahl ønsket å innsette henne som enearving i sitt testament, selv burde ha avstått fra å medvirke på noen måte frem til testamentet var opprettet, skriver lagmannsretten.

- Men slik omstendighetene rundt selve opprettelsen av testamentet er opplyst, gir Mona Høiness' rolle i den ikke grunnlag for å fastslå at det har skjedd utilbørlig påvirkning av Synnøve Urdahl, fortsetter den.

Hevdet hun var dement

Når det gjelder spørsmålet om Mona Høiness isolerte Synnøve Urdahl fra hennes og ektemannens slektninger er lagmannsretten klinkende klar. Mona Høiness saboterte ikke denne kontakten eller isolerte den eldre damen.

- Jeg er veldig glad for at lagmannsretten skriver dette, sier Mona Høiness i en kommentar til Nettavisen.

Per Urdahl døde i 2002, enken levde til 2011, den siste tiden på sykehjem etter en fallulykke.

I den opprinnelige stevningen hevdet Urdahls slektninger at Synnøve Anker Urdahl var dement da hun skrev testamentet som gjør Mona Høiness til enearving.

Omtalt som «eldreraner»

Kapital og Finansavisen har hatt omfattende omtale av Høiness' personlige og økonomiske forhold til Synnøve Alver Urdahl.

I tre av sakene konstaterte PFU brudd på god presseskikk i henholdvis Kapital, Finansavisen og Hegnar Online. I den fjerde saken fikk Kapital kritikk for en leder med tittelen «Eldreraner».

I den femte saken ble Hegnar Online frikjent for bruk av ordet «eldreraner» i en leserkommentar.