Gå til sidens hovedinnhold

«Løsunge» sikret Monaco en arving

Prinsesse Charlotte avsluttet livet blant ekskriminelle.

(SIDE2): Charlotte Louise Juliette Louvet ble født i Fransk Algerie i 1898 som datter av nattklubbsangerinnen Marie – den store kjærligheten til prins Louis av Monaco. Han fikk ikke lov av sin far til å gifte seg så langt under sin egen stand, og i 1908 forlot han Algerie og etterlot seg både elskerinne og datter.

I løpet av de neste ti årene forandret livet seg dramatisk for lille Charlotte. Etter mye juridisk om og men, ble hun adoptert av sin egen far i mai 1919. Den 20 år gamle kvinnen fikk etternavnet Grimaldi, og ble plutselig prinsesse av Monaco og grevinne av Valentinois.

Louis hadde ingen andre barn, men med dette var arvefølgen i fyrstedømmet sikret, og ikke minst ble fyrstefamiliens tyske slektninger og potensielle arvinger dyttet ut i mørket.

Arrangert ekteskap
Samtidig med at det ble lagt til rette for at Louis utenomekteskapelige datter kunne bli arving, inngikk Frankrike og Monaco en ny traktat som sikret franskmennene retten til å godkjenne alle fremtidige fyrster – for å forhindre tyskere eller andre fremmedfolk på tronen i Monaco.

Etter å ha fått datteren på plass i fyrstefamilien, arbeidet prins Louis raskt. Han arrangerte ekteskap for Charlotte, som knapt et år etter adopsjonen – i mars 1920 – ble gift med grev Pierre de Polignac, som etter fyrstelig befaling tok etternavnet Grimaldi og ble prins av Monaco.

Arverekkefølgen ble ytterligere sikret da paret fikk datteren Antoinette drøyt ni måneder etter bryllupet hadde stått.

Stakk av med italiensk elsker
I juni 1922 døde fyrst Albert I i Paris. Han ble etterfulgt på tronen av sønnen Louis II, og Charlotte ble med ett tronarving. Året etter ble hun i tillegg mor igjen, da sønnen Rainier kom til verden.

Ekteskapet med Pierre de Polignac var arrangert, og ikke spesielt lykkelig - noe som muligens hang sammeen med at Pierre ifølge en nær venn var homofil. Paret ble separert i mars 1930, da Charlotte forlot Pierre for å være sammen med sin italienske elsker Del Masso.

Sa fra seg arveretten
Charlotte og Pierre ble skilt i 1933, og en rasende eks-svigerfar (Louis) truet med å kalle ut hæren hvis Pierre noensinne viste seg i Monaco igjen. Innreiseforbudet ble hevet etter kort tid, og Pierre ble tilkjent en årlig sum på 500.000 franc.

Etter å ha vært tronarving i nesten 22 år, sa Charlotte i samråd med faren fra seg denne retten 30. mai 1944 – dagen før sønnen Rainier fylte 21 år og ble myndig. Hun var ikke lenger arving, men beholdt prinsessetittelen.

Kjæreste med juveltyv
I voksen alder gjennomførte hun videregående skole og utdannet seg deretter i sosialarbeid. Og etter at sønnen i 1949 ble fyrste, flyttet hun til fyrstefamiliens eiendom utenfor Paris, Le Marchais. Her startet hun – til tross for iherdige protester fra sine barn – et rehabiliteringssenter for tidligere forbrytere.

Prinsesse Charlotte gikk like godt hen og forelsket seg i en av de eks-kriminelle, den kjente franske juveltyven René Girier – og de to bodde sammen på Le Marchais.

Fyrst Alberts bestemor døde i Paris i 1977, 79 år gammel. Alberts bestefar Pierre døde for øvrig i 1964.

(Kilder: Fyrstehusets hjemmesider, Wikipedia)

Kommentarer til denne saken