Gå til sidens hovedinnhold

Albert setter foreldrene i skyggen

Imponerende gjesteliste når fyrst Albert feirer bryllup.

Når fyrst Albert denne helgen gifter seg med Charlene Wittstock, er det en markant forskjell i forhold til forrige gang Monaco feiret fyrstebryllup: Gjestelisten.

I 1956 takket Frank Sinatra nei til å komme av frykt for å sette brudeparet i skyggen, og de mest celebre gjestene tilhørte Hollywood-adelen – Cary Grant, David Niven, Gloria Swanson og Ava Gardner.

Ingen kongelige
Flere av de «kongelige» gjestene som deltok, kunne knapt kalles kongelige: eks-kong Umberto av Italia og eks-kong Farouk av Egypt. Den britiske kongefamilien takket nei til å delta, men en av gjestene var mannen som var britenes kong Edward VIII i mindre enn et år i 1936 – hertugen av Windsor.

Monaco er fortsatt like lite som i 1956, men har skaffet seg en internasjonal anseelse og respekt som suveren stat.

Denne gangen stiller alle de europeiske kongefamiliene med framstående representanter, og i tillegg til den franske presidenten kommer flere andre valgte statsoverhoder.

Alle kjenner Albert
Mye av æren for dette må tilfalle hollywoodskjønnheten og oscarvinneren Grace Kelly, som skaffet Monaco sårt tiltrengt oppmerksomhet og dermed også kapital, da hun giftet seg med fyrst Rainier III.

Men også brudgommen skal ha en stor del av æren for at Monaco regnes med på en annen måte enn tidligere. Fyrst Albert II har vært en flittig gjest ved bryllup i øvrige europeiske kongehus, og har i tillegg knyttet nære bånd til andre kongelige gjennom sitt engasjement i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

Kronprinsparet på plass
Når fyrst Albert lørdag gjennomfører den religiøse seremonien som bekrefter ekteskapet med Charlene Wittstock skjer det i nærvær av en rekke celebre gjester.

Fra Norge reiser kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, mens svenskene stiller med hele sitt lag: kong Carl Gustaf og dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prins Daniel, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine.

Stor kongelig delegasjon
Danskene stiller også med sitt kronprinspar, Frederik og Mary, mens britene som så ofte ellers i slike anledninger sender dronningens yngste sønn, Edward, jarlen av Wessex og hans kone Sophie. Fra Belgia kommer kong Haralds fetter, kong Albert, sammen med sin kone, dronning Paola.

Det belgiske kronprinsparet, Philippe og Mathilde, er også på plass i Monaco, og Philippes søsken Astrid og Laurent figurerer også på gjestelisten. Luxembourg er representert av storhertugparet, Henri og Maria-Teresa, som nylig var på statsbesøk i Norge, samt sønnen, arvestorhertug Guillaume. Fra Liechtenstein stiller arvefyrste Alois.

Presidenter og celebriteter
Nederland stiller med sine kronprinspar, Willem-Alexander og Maxima, mens Spania ifølge den offisielle gjestelisten er representert ved kong Juan Carlos og dronning Sofia.

En rekke presidenter kommer til å være til stede lørdag, deriblant Frankrikes Nicolas Sarkozy, Irlands Mary McAleese, Tysklands Christian Wulff og Islands Olafur Ragnar GRimsson. I tillegg kommer IOC-president Jacques Rogge, motedesigner Karl Lagerfeld, modell Naomi Campbell og en rekke andre celebriteter.

Mer om Monacos fyrstefamilie:Kommentarer til denne saken