(SIDE2): Klærne som fyrst Albert og fyrstinne Charlene haddee på seg under den katolske vielsesseremonien lørdag 2. juli stilles nå ut i forbindelse med utstillingen «Historien om fyrstens bryllup» på Musée Océanographique i Monaco.

Byste av kong Haakon
Et annet sted i det lille landet – i Grimaldi Forum – åpnet denne uken en annen utstilling som viser fram historiske gjenstander fra alle de europeiske kongehusene. Mens utstillingen på det oseanografiske museet utelukkende handler om fyrst Albert og ekteskapet med Charlene Wittstock, kan besøkende på den andre utstillingen sette seg inn i ulike sider ved kongehusenes historie.

Det norske elementet i utstillingen består i en byste av kong Haakon, utlånt fra Slottet. Utstillingen forteller historien om at det norske folket i 1905 valgte danske prins Carl til norsk konge, og om kongens nei til tyskerne i 1940.

Over 700 gjenstander
Utstillingen dekker 20 nåværende og tidligere europeiske hoff, og omhandler blant annet dansk-norske kong Christian IV og hans navnebror og etterfølger Christian IX – kong Haakons farfar. Utstillingen forteller også om keiser Napoleon, britiske dronning Victoria, nederlandske dronning Wilhelmina og en rekke andre historiske skikkelser.

Utstillingen består av til sammen 700 gjenstander, deriblant portrettmalerier, skulpturer, kunstgjenstander, møbler, porselen, sølv- og gullgjenstander, klær og juveler, mange av dem lånt ut fra de europeiske kongehusene. Utstillingen blir stående til 11. september.

Mer om utstillingen her: Magnificence and Grandeur in Europe's Courts.