Gå til sidens hovedinnhold

Alberts tante ville gjøre statskupp

Prinsesse Antoinette skulle styrte storebror.

(SIDE2): Fyrst Alberts tante Antoinette var regnet som svært eksentrisk; noen av tjenerne hennes mente til og med at den gamle damen var riv ruskende gal.

Men det var ikke bare i voksen alder at prinsessen – som døde tidligere i år – gjorde ting man ikke hadde ventet. I mange år var Antoinette i kulden – og det kunne hun takke seg selv for.

Tre kjærlighetsbarn
Fra midten av 1940-tallet fikk Antoinette tre barn med tennisspilleren Alexandre-Athenase Noghès, som hun giftet seg med i 1951 og skilte seg fra tre år senere. Alle de tre barna ble født før ekteskapet ble inngått.

Antoinette fikk adelstittelen baronesse av Massy like før ekteskapet, og ungene hennes smykker seg fortsatt med denne tittelen, selv om de strengt tatt ikke har noen rett til det.

Ville bli fyrstinne
Etter at ekteskapet var over, skjedde det som gjorde at forholdet til henne i årevis forble kjølig. Prinsesse Antoinette fikk det nemlig for seg at hun skulle styrte lillebroren og selv bli fyrstinne.

Bakgrunnen for at hun sammen med sin elsker Jean-Charles Rey – som på den tiden var president i landets nasjonalforsamling – planla å avsette Rainier, var at hun allerede hadde sikret arvefølgen med sin utenomekteskapelige sønn Christian.

Kastet ut av palasset
Antoinette satte ut rykter om at Rainiers kjæreste Gisèle Pascal ikke kunne få barn, og dette skal ha vært en medvirkende årsak til at forholdet ble avsluttet, til tross for at de to hadde bodd sammen i flere år.

Rainiers ekteskap med hollywoodskjønnheten Grace Kelly i 1956, og fødslene til prinsesse Caroline og prins Albert de to påfølgende årene, satte imidlertid en effektiv stopper for Antoinettes planer om å kuppe broren.

Fyrstinne Grace kastet svigerinnen ut av palasset, og i mange år var kontakten med fyrstefamilien på et lavmål.

Gift tre ganger
Etter ekteskapet med Noghès var hun gift to ganger, først med presidenten for den monegaskiske nasjonalforsamlingen, Jean-Charles Rey, som hun hadde lagt kupplanene sammen med. Ekteskapet varte fra 1961 til 1974.

Sommeren 1983 giftet hun seg igjen, denne gang med den britiske ballettdanseren John Gilpin, som døde brått seks uker etter bryllupet.

Grunnlovsendringen i 2002 gjorde at Antoinettes etterkommere ble tatt inn i arverekken til tronen, men de ramlet ut igjen da Rainier III døde i 2005.

Ble 90 år gammel
Forholdet mellom fyrstefamilien og den ga(m)le tanten bedret seg betydelig de siste årene. Hun kom ofte sammen med nevøen Albert til det tradisjonsrike Roseballet.

Prinsesse Antoinette døde 18. mars i år, 90 år gammel. Det ble erklært 15 dagers hoffsorg etter dødsfallet, og hele fyrstefamilien stilte opp i begravelsen i Monaco.

To av hennes tre barn lever fortsatt, fyrst Alberts kusine Elisabeth-Anne og hennes bror Christian, og de dukker nok opp i Monaco når fetteren gifter seg om en drøy uke.

Les også:

Kommentarer til denne saken