Gå til sidens hovedinnhold

Samlet mistillit mot Riis-Johansen

Alle opposisjonspartiene mener han har lurt Stortinget og velgerne.

Torsdag ettermiddag er det klart at alle opposisjonspartiene samler seg om mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Bakgrunnen er at opposisjonen mener statsråden holdt tilbake informasjon om forsinkelsene av CO2-renseprosjektet ved Mongstad, den såkalte «månelandingen».

Fra før har KrF og Frp gjort det klart at de støtter et mistillitsforslag. Nå er også Høyre og Venstre med.

- Basert på en ny rapport som ble oversendt Energi- og miljøkomiteen i går kveld, og svaret på brevet til Terje Riis-Johansen har vi konkludert med at Høyre sammen med de andre opposisjonspartiene vil fremsette mistillitsforslag mot statsråd Terje Riis-Johansen under behandling av Mongstadsaken fredag, sier Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Riis-Johansen har lurt velgerne

- De har gått inn i valgkamper og snakket om en månelanding de visste de ikke ville klare. Dette er forakt for parlamentet, og flertallsarroganse på sitt verste, sier hun til VG Nett.

Forsinket
Opprinnelig var planen at det skulle være et testanlegg på Mongstad i 2010 og fullskala rensing i 2014. Nå er testanlegget utsatt til 2012 og beslutning om et eventuelt fullskalaanlegg vil ikke bli tatt før i 2014, noe som trolig betyr drift tidligst i 2018.

Opposisjonen mener Riis-Johansen har holdt tilbake opplysningene om forsinkelsene da han informerte Stortinget i mai i fjor.

- Vi har allerede visst at Riis-Johansen hadde disse opplysningene i november 2009. Nå vet vi at han hadde dem allerede i april 2009 - altså i god tid før den store Mongstad-debatten i Stortinget i juni i fjor og stortingsvalget i fjor høst, sier energipolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal, i en pressemelding.

Støtte
Statsminister Jens Stoltenberg har allerede gjort det klart at Riis-Johansen blir sittende, og at et flertall på Stortinget støtter ham.

I en pressemelding torsdag ettermiddag gjentar de tre regjeringspartiene sin støtte og skriver at statsråden har overholdt informasjonsplikten.

Forslaget vil derfor etter alt å dømme bli nedstemt på Stortinget.

- Lyver
5. mai ble statsminister Jens Stoltenberg grillet i Stortinget om utsettelsen.

Der innledet stortingsrepresentant Ketil Solvik Olsen (Frp) sitt innlegg med å si at «statsministeren lyver» - noe stortingspresidenten ga ham refs for.

Senest i fjor ble det sist rettet mistillitsforslag mot regjeringen Stoltenberg III. 3. juni i fjor gikk en samlet opposisjon inn for å vedta mistillitsforslag mot daværende næringsminister Sylvia Brustad (Ap) for hennes håndtering av Aker-saken.

Kommentarer til denne saken