Gå til sidens hovedinnhold

Netthandeltrikset som sikrer deg mot svindel

Handler du riktig på nett er du forsikret både mot svindel og konkurs.

I både Norge og EU gjelder regler som beskytter alle som handler på nett. Men det er viktig å handle på riktig måte for få med seg svindelforsikringen.

- I Norge gjelder en 14 dagers angrerett på nettkjøp. Angrerettloven gjelder aldri når du har handlet i en butikk. I EU/EØS-land er angrefristen minimum syv dager, sier forbrukerøkonom i Danske Bank Monica Haftorn Iversen til Nettavisen NA24.

Loven sørger derfor for at du da kan returnere varen og få pengene dine tilbake eller angre på avtale om en tjeneste. Angreretten gjelder i Norge og i EU/EØS-land.

Merk deg at en avtale gjort når selger ringer deg uansett ikke er gyldig før du har godtatt den skriftlig. Når selger er en frivillig organisasjon, eller det dreier seg om avisabonnement, trengs allikevel ikke den skriftlige aksepten.

Angreretten gjelder også hvis du handler for over 300 kroner et annet sted enn der selger har fast utsalg, for eksempel ved dørsalg, postordre, messe, gatesalg og i home-party.

Enkeltbestillinger av varer gjennom medlemskap, som for eksempel bokklubb, gir også angrerett. Ved auksjoner av nye varer på nett, vil også angreretten gjelde.

- Vær oppmerksom på at angrefristen ikke gjelder alle produkter, og at det kan gjelde spesielle vilkår i noen tilfeller, sier Haftorn Iversen.

Sikret mot svindel og konkurs
Hun anbefaler å bruke kredittkort når du handler på nett.

- Bruker du kredittkort kan du nemlig søke om refusjon av pengene til kortutstederen dersom du opplever at varen eller tjenesten ikke blir levert pga svindel eller at firmaet går konkurs, sier Haftorn Iversen.

Ved bruk av kredittkort har du nemlig lovfestet rett på pengene tilbake om du ikke får det du har bestilt, uavhengig i hvilket land selger befinner seg i. Enkelte ganger kan selger ha avtale med en annen aktør, som igjen har avtale med kortselskapet, og da gjelder ikke denne retten. Også bruk av debetkort gir deg gode muligheter for å få pengene tilbake. I begge tilfeller må du først klage til selger. Får du ikke gjennomslag hos selger, kan du rette kravet mot banken din og be dem dekke tapet ditt.

Tips til sikker netthandel:
Handle i etablerte nettbutikker, og se gjerne etter trygg E-handel-sertifisering.

Sjekk kontaktinformasjonen til nettbutikken. I kontaktinformasjonen skal du finne navn, adresse, e-postadresse og andre opplysninger som gjør at du kan komme i kontakt med butikken.

Er du inne på en nettbutikk og synes at tilbudet er for godt til å være sant? Da skal det ringe en varselbjelle. Det finnes flere kopivarer som selges der ute. Sjekk om aktøren er seriøs.

Forbrukerombudet har på sin hjemmeside en liste over useriøse nettbutikker. Finner du ikke butikken du planlegger å handle i på denne lista og fortsatt er usikker, anbefaler jeg å søke opp butikken på nettet. Da finner du ofte brukernes erfaringer med butikken

Howard - the shopping assisant, http://no.theshoppingassistant.com/ , er en nettside utviklet av The European Consumer Centre Network. De jobber over landegrensene for å gjøre netthandel i Europa enklere for forbrukere. ECC Danmark er finansiert av Forbrugerstyrelsen og EU-kommisjonen. Howard hjelper deg med å unngå upålitelige nettbutikker, finne seriøse nettbutikker, gi deg råd om å handle på nettet, samt gi deg informasjon om hvilke rettigheter du har når du handler på nettet i Europa

Gjør deg kjent med leveringstiden for varen du skal kjøpe og eventuelle fraktkostnader.

Før du godkjenner kjøpet, sjekk at totalsummen stemmer.

Skal du handle fra utenlands butikk, kan du beregne hva varen koster på Tollvesenets Importkalkulator. Merk at valutaene som ligger inne kan være misvisende opp i mot det kortselskapet reelt sett benytter. http://www.toll.no/templates_TAD/ImportCalc.aspx?id=153564&epslanguage=no

Hvis du må betale for frakt, kan det vært lurt å kjøpe flere varer samtidig slik at du reduserer fraktens andel av totale utgifter. Vær imidlertid oppmerksom på 200 kroners-grensen når du handler i en utenlandsk nettbutikk. Når sendingen har en verdi under 200 kroner, er den avgiftsfri.

Ulemper med netthandel:
Du får ikke den personlige servicen som du får i en butikk

Du får ikke varen der og da

Det store utvalget av både butikker og varer gjør at du kan bruke litt tid på å sondere markedet før du bestemmer deg

Fare for kopivarer dersom du handler i utlandet

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken