Gå til sidens hovedinnhold

Monopolet kan forsvinne

En ny EF-dom kan være starten på fallet til Norsk Tippings spillemonopol.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Norge og flere EU-land har i dag fått atskillig større problemer med å forsvare statlige spillemonopoler etter at Europadomstolen i Luxembourg i dag kom med Placanica-dommen.

NA24 - din næringslivsavis

- Ja, det er mange nyanser her og alle spørsmål er ikke avklart, men det vil helt klart bli vanskeligere å kunne holde fast på monopolene til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto etter denne dommen, sier advokat Jan Magne Juuhl-Langseth hos Advokatfirmaet Schjødt til NA24.

Komplisert dom
I dommen som også vil få påvirkning for norske forhold ble det slått fast at Italia ikke kan stoppe gamblingsselskaper med lisenser i andre EU-land ved hjelp av landets lover.

Massimiliano Placanica og to andre personer hadde to butikker i Italia der mennesker kunne plassere nettbaserte veddemål med gamblingsselskapet Stanleys kontor i Liverpool. For dette var det en risiko for straffeforfølgelse i henhold til italiensk lov ettersom Stanley ikke hadde italiensk lisens.

Men retten kom frem til at loven ikke kan benyttes i saker der utenlandske gamblingsselskaper ble nektet den nødvendige lisensen av landet, slik det var for Stanley.

- Den italienske kriminalstraffen for å ta opp veddemål av mellomledd på vegne av utenlandske selskaper er selvmotsigende til EU-regler, sa det elleve mann sterke dommerpanelet, ifølge Bloomberg.

- Stor betydning
Det ble vedtatt i dag at de nasjonale domstolene skal finne ut av om restriksjoner på antallet operatører i spille- og gamblingsindustrien i Italia egentlig bidro til målet om å forhindre kriminalitet. Videre skal landene selv ha retten til å avgjøre hvor mange operatører som blir tillatt i markedet, men monopoler skal ikke være tillatt.

- Den typen lisensordning som er i Italia i dag er ikke lovlig. Det er en veldig komplisert sak og alt er ikke avklart med tanke på norske forhold, men det er åpenbart at denne dommen har stor betydning på det som vil skje videre, sier Juuhl-Langseth.

Selskapet Stanley som er eid av Malaysiske Genting Bhd mente at dommen var en milepæl som vil sette press på regjeringer og europakommisjonen.

- Vi føler det er på tide at kommisjonen og nasjonale lovgivende myndigheter reagerer nå for å sette en slutt på denne proteksjonismen, sier Adrian Morris, visedirektørgeneral i Stanley, ifølge Bloomberg.

Jan Magne Juuhl-Langseth representerer Ladbrokes i deres sak mot norske myndigheter og i den ventes det snart en EFTA-dom. Etter denne dommen har deres sak sannsynligvis styrket seg.

- Det viktige for oss er at denne dommen ikke legger noen hemninger på vår sak. Men at dette er den andre dommen som peker på en endring av monopolsituasjonen er viktig. Om det går mot en form for tillatelser av lisenser eller lignende er uvisst, men det er helt klart at monopolet vi har i Norge skjærer med dagens dom, sier Juuhl-Langseth.

Aksjehopp
Det er en komplisert dom og ikke alle mener at den vil få de helt store avgjørelsene.

- Situasjonen i Italia er en helt annen. De har et delvis åpent marked, her i Tyskland har vi et klart statlig monopol hvor målet er å forhindre spilleavhengighet, sier Friedhelm Repnik, talsmann for Tysklands lotteri, ifølge Bloomberg.

Men investorene mener i hvert fall at avgjørelsen var god for spilleindustrien. Aksjekursene klatret kraftig på nyheten. Ladbrokes steg med 2,3 prosent på børsen i London, den Sportingbet Plc klatret med 4,6 prosent, Gaming VC Holdings SA, som får mesteparten av omsetningen fra Tyskland og Østerrike steg med 7,8 prosent og Unibet klatret med 5,36 prosent.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien