Gå til sidens hovedinnhold

Monster-pc av dimensjoner

Den er svindyr, den veier alt for mye og er stor som et monster. Vi rett og slett liker Dells nye monster.

Da vi så Dells XPS M2010 for første gang i våres forstod vi med en gang at Dell hadde laget en maskin som var langt utenfor selskapets normalt halvtrauste image. Det er nytenking, det er masse kraft – og ikke et snev av fornuft.

En virkelig stor maskin
M2010 er en datamaskin for deg som ikke vil ha en normal datamaskin som er enkel å ha med seg. Den er i seg selv for tung å ha med seg som håndbagasje på de fleste fly – og om du hadde fått den med deg, så ville du ikke hatt den på fanget. Den er tung, den er stor og den er direkte ubehagelig å hvile på beina.

Når sant skal sies er M2010 ikke en «laptop», og den er flyttbar. Å kalle den bærbar er nesten drøyt. En vekt på over åtte kilo og med en 20 tommers LCD-skjerm er dette en flyttbar datamaskin – ikke tradisjonelt bærbar datamaskin som du tar med i ryggsekken.

Se flere bilder i bunn av artikkelen.

Mye kraft til stor skjerm
Men M2010 er noe, og det er en utrolig kraftig bærbar datamaskin litt utenom det vanlige. Vi har allerede nevnt den litt utenom det normale store skjermen på 20,1 tommer, som med sine 1680 x 1050 punkter rett og slett er en drøm å jobbe med.

Skjermen er for øvrig festet med en spesiell skjermholder som gjør at du kan vippe og vri på skjermen nærmest som du selv ønsker, noe du i liten grad kan gjøre med vanlige bærbare datamaskiner.

Skjermen er for øvrig av den blanke typen som gir svært god kontrast. Dette har dessverre den ulempen at den halvveis fungerer som et speil. Skal du derfor benytte spill eller andre programmer hvor du har store mørke områder på skjermen, kan det være en fordel å sitte i et mørkt rom.

Nok kraft til spill
Prosessoren er en dobbeltkjerneprosessor fra Intel, og skjermkortet er et Radeon x1800-skjermkort for virkelig morsomme spillopplevelser.

Det er heller ikke spart noe på harddiskene. Maskinen er utstyrt med to harddisker, og disse kan settes opp i RAID-oppsett for å optimere maskinen for mest mulig ytelse.

Maskinen kan du ikke få kjøpt med mindre enn én gigabyte med minne – men skal du først bruke 24.490 kroner, som er minsteprisen, så har du trolig råd til å kaste på en gigabyte ekstra for å være sikker på at du kan kjøre det heftigste.

Overraskende god lyd
I skjermen har Dell integrert åtte høyttalere slik at du ikke skal behøve å kjøpe til noe ekstra høyttalere. Subwoofer er integrert, men gir ikke den helt dype dype bassen.

Tastaturet, som er i full størrelse, er avtakbart slik at du kan ta det med deg i sofaen.

En frittstående DVD-spiller
Mens de fleste bærbare datamaskiner har DVD-spilleren på siden, har Dell integrert en DVD-spiller som du ser på bærbare DVD-spillere der man putter inn DVD-platene på toppen. Slot-in-spilleren spretter opp slik at du kan sette inn platen, før den elegant forsvinner ned igjen i maskinen.

Se flere bilder i bunn av artikkelen.

Under spilleren finner vi dedikerte trykksensitive knapper for å styre multimediaegenskapene på maskinen – slik at du kan bruke den som en frittstående CD/DVD-spiller uten å tenke på at det er en bærbar datamaskin du forholder deg til. Disse lyser opp blått når du trykker på dem.

Spesifikasjoner

CPU: Intel Core Duo 2,0/2,16/2,33 GHz
Minne: 1-4 gigabyte
Skjerm: 20,1" WSXGA+ 1650x1050
Skjermkort: ATI Radeon X1800
Kortleser: 13-in-2
DVD: 8x DVD+/-RW DL
Lagring: 2 harddisker, RAID valgfritt
WLAN: Intel 802.11abg
Webkamera: Ja
Høyttalere: 8 stk integrert
Utganger: SPIDF, analog 7.1 lyd, DVI-I, S-Video, Composite, FireWire, 4 x USB 2.0, ExpressCard, mikrofon, hodetelefoner
Batterikapasitet: Ca. 2 timer

3DMark 2006 (2,16 GHz, 2 GB RAM): 2915 poeng (1093/1101/1808)

En del ekstra
Kortleser er selvsagt også integrert, og Dell har inkludert muligheten til å lese 13 forskjellige korttyper.

Maskinen har også et integrert webkamera som kan ta stillbilder opp til fire megapiksler med relativt laber kvalitet, og video i opp til 640 x 480 punkter med god nok kvalitet til å brukes på Messenger og lignende programmer.

- En stor jævel
Så hva er det å si om denne datamaskinen? Når du mottar dette beistet er det første du tenker: «Dette var en stor jævel».

Da vi mottok den tenktei vi at Dell måtte ha puttet mye ekstra innhold i den store esken, for den var virkelig tung. Etter å ha pakket ut maskinen fant vi fort ut at vi tok feil.

For å si det mildt er ikke dette en ultraportabel maskin. Den veier 8,2 kilo uten noe ekstra tilbehør. Det er omtrent like mye som en vaskebøtte full med vann.

Flyttbar, ikke bærbar
Dette er datamaskinen for den som reiser mye på datasamlinger og spiller masse. Maskinen tar ikke alt for mye plass, og er lett nok til å flyttes på innimellom. Samtidig er den kraftig nok til å spille de aller fleste av dagens spill.

Fordi Dell ikke har begynt med AMD-prosessorer i sine bærbare datamaskiner enda, er ikke dette den perfekte bærbare spillmaskinen. Ikke fordi Intel-prosessorene er dårligere, men fordi løsningene for bærbare datamaskiner med doble grafikkort foreløpig bare er tilgjengelig for AMD-maskiner.

Løsninger for Intel skal være på vei, og vi antar at Dell vil kaste seg over dette så fort de kan. Vi tør likevel å omtale dette som en bærbar spill-pc.

En spillmaskin
Det første vi gjorde når vi mottok maskinen var å laste ned gratis-spillet Trackmania Nations, som er kjent for å være et bilspill det er mulig å spille på svake maskiner. Samtidig er det mer enn tungt nok for selv de kraftigste maskinene hvis man skrur opp grafikken.

Det ble fort klart at selv med alle grafikkinnstillinger på det heftigste, inkludert 6 x FSAA (kantutjevning), gikk spillet helt glatt uten noen tegn til hakking.

Tastene en liten hindring for bilspill
Vi merket derimot at piltastene på tastaturet på ingen måte var særlig egnet til bilspill. Den normale delen av tastaturet som blir brukt til piltastene blir på dette tastaturet brukt til en touchpad. Dermed har piltastene blitt klemt sammen under den høyre shift-knappen.

Denne forflytningen gjør tastene litt ubehagelig å bruke til den typen spill. Er du glad i bilspill anbefaler vi et annet tastatur – eventuelt at du bruker noen andre taster til å styre med.

For øvrig fungerer det veldig godt med denne trackpaden på tastaturet. Integreringen av denne gjør at du kan sitte komfortabelt i sofakroken med det trådløse Bluetooth-tastaturet og styre datamaskinen. Vi ble i grunn veldig glad i tastaturet som har gode og myke taster uten noe særlig klikkelyd.

En skikkelig utfordring
Etter suksessen med bilspillet, valgte vi å kjøre utfordringen rett til topps. Vi installerte det svært krevende skytespillet F.E.A.R.

Her ble det med ett klart at det ble litt for tungt hvis du skrudde opp detaljnivået i spillet - selv med en oppløsing på 1024 x 768 på den store skjermen.

Det gikk stort sett greit å spille, men spillet hakket til tider veldig mye. For hardkokte spillere er naturligvis ikke dette akseptabelt. Dermed kom savnet av en SLI-løsning snikende.

Den tredje spilltesten vi satt i gang var demoen av det kommende spillet Dark Messiah of Might and Magic, som benytter Source-grafikkmotoren. Dette er den samme som benyttes i Half-Life 2.

Her fikk vi en langt mer behagelig spillopplevelse, og vi kom oss gjennom uten at det hakket. Dermed senket roen seg over oss, og vi begynte virkelig å nyte datamaskinen.

Likevel ikke bra nok
Er du en hardkokt gamer vil du nok likevel ønske å sette ned grafikkdetaljene noe. På denne måten slipper du å tape de livsviktige hundredelene i en flerspillerrunde på nett, som kan skille seier fra tap.

Batterikapasitet
All denne maskinvaren trekker masse strøm, tenker du kanskje? Og det stemmer. Maskinen er bare utstyrt med et batteri på seks celler. Vi lot maskinen stå og spille mp3 til batteriet gikk ut, og da holdet den i to timer og ti minutter.

Vi ladet så opp igjen for å teste hvor lenge du kunne spille med bare batteri, og fant fort ut at det bare vare å gi opp. Maskinene justerer da ned hastigheten på både prosessor og skjermkort, og spillene hakker så mye at det er umulig å spille. Dette er en maskin som er stor og tung – og den skal være tilkoblet strømnettet når den benyttes.

Konklusjon

Det finnes få, om noen, virkelig gode argumenter til å bruke over 25.000 kroner på denne datamaskinen. Litt på samme måte som det knapt finnes noen gode argumenter for å kjøpe seg en Lamborghini eller en annen tøff bil.

Hvis du vil ha en av de mest særegne og morsomme datamaskinene på markedet, og pris ikke spiller noen rolle, da er dette utvilsomt noe for deg. Forutsetningen er kanskje at du har et visst behov for å flytte rundt på en såpass kraftig datamaskin.

Er du derimot et fornuftig menneske, styrer du godt unna og tenker «så gæ’ærn er jeg ikke».

Se flere bilder i bunn av artikkelen.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken