Monsters vs. Aliens - USA 2009. Regi: Rob Letterman og Conrad Vernon. Med (stemmer): Maria Haukaas Storeng, Nicolai Cleve Broch, Morten Røhrt, Halvard Djupvik, Stig Krogstad, Nicolay Lange-Nielsen, Hans Marius Hoff Mittet

Originale stemmer: Seth Rogen, Hugh Laurie, Reese Witherspoon

Aldersgrense 7 år

Den store dagen for Susans bryllup med det karrierejagende nyhetsankeret Derek går ikke akkurat som hun hadde håpet og planlagt. I et uheldig møte med en meteoritt blir hun nemlig 15 meter høy, og før hun får sagt verken «ja» eller «nei», blir hun gitt navnet Megarella og låst vekk av myndighetene.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

I det statlige fangenskapet plasseres hun sammen med en fargerik monstergjeng som har vært hemmeligholdt for befolkningen i årevis: Den kakerlakkspleisede, gale vitenskapsmannen Dr. Cacherlach, den breiale ape-fisk-krysningen Missing Link, den hjerneløse geleklumpen B.O.B. og den gigantiske marken Insektosaurus.

Men når jorden invaderes av den fryktinngytende kjemperoboten til den intergalaktiske slemmingen Gallaxhar, ser ikke presidenten noen annen utvei enn å slippe monstrene løs mot romvesnene.

Dreamworks nyeste animasjonseventyr er med andre ord en slags kloning av «Monsters, Inc» med femti- og sekstitalls-science fiction av typen «Attack of the 50 Foot Woman», «The Blob» og «The Day the Earth Stood Still». Et glitrende utgangspunkt for produksjonsselskapets sedvanlige miks av intertekstuell lek og barnlig fortellerglede.

Historien er morsom, spennende og velegnet til å fryde både små og store publikummere, samtidig som de sistnevnte serveres mange nok smarte voksenvitser (som når monstrene slippes ut etter femti år og synes verden føles noe varmere enn sist – og utbryter frydefullt at det i så fall ville være «en behagelig sannhet») til at tankene aldri vandrer over på hvilke dagligvareinnkjøp man skal gjøre på veien hjem eller denslags.

«Monsters vs. Aliens» er tidenes største 3D-satsning, og bør definitivt oppleves i dette formatet. 3D-effektene er intet mindre enn fantastiske, og filmskaperne lar ingen åpninger for dybdeperspektiv være ubenyttede – vel å merke uten at det går på bekostning av den inspirerte historiefortellingen.

Filmen lanseres i både norsk og original språkdrakt. Jeg vil tro den amerikanske versjonen, med blant andre Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie og Kiefer Sutherland, er vel verdt en lytt – men den norske utgaven, anført av Maria Haukaas Storeng som Megarella, fungerte i hvert fall utmerket i mine ører.

Både Dreamworks og Disney (deres «Bolt» er også mulig å se med 3D-briller på norske kinoer for tiden) har lovet å slippe alle sine animasjonsfilmer framover i egne 3D-utgaver. Det er bare å holde på brillan – «Monsters vs. Aliens» lover i hvert fall godt for framtidens tredimensjonale kinoeventyr.

SE VIDEO AV MONSTERS VS. ALIENS

HTML EMBED
video_embed(12284,1);