Gå til sidens hovedinnhold

Mor knuste kommunen i retten

Hun sparte samfunnet for minst tolv millioner kroner med å selv pleie sin handikappede datter. Nå får Åshild Bjelland 600.000 kroner i erstatning fra Bergen kommune.

I ti år pleiet Bjelland sin datter hjemme, før den 24-årige datteren for to år siden flyttet inn i et bofellesskap. I de ti årene hun bodde hjemme, måtte datteren overvåkes konstant, noe som ville ha krevd tre fulltidsansatte hvis hun bodde på institusjon. I løpet av denne tiden ville det kostet kommunen 13 millioner kroner, ifølge Bergensavisen.

Signerte kontrakt

Bjelland fikk omsorgslønn fra Bergen kommune i disse ti årene, men dette skal ikke ha vært nok til å livnære familien, som besto av fire barn. Da hun signerte kontrakt med kommunen i 1993 om omsorgslønn, mente Bjelland at hun dermed var å betrakte som en fulltidsansatt i kommunen, noe fylkesmannen i 1999 ga henne medhold i.

Vant saken

Men kommunen var ikke enig. De hevdet avtalen som var signert, feilaktig var formulert som en arbeidsavtale. Bergen tingrett, derimot, var enig med Bjelland og sier i dommen at det var en arbeidsavtale som var inngått i 1993. Hun ble tilkjent 600.000 kroner for tapt velferd, lønnsutvikling og feriepenger.

- Dommen i Bergen tingrett er en gledelig aksept for at privat omsorgsarbeid er verdifullt og at det må belønnes bedre, sier advokatfullmektig Kristin Aasen Kramås til BA.

Bergen kommune vil anke saken fordi de mener det er feil lovanvendelse og saksbehandlingsfeil.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken