(SIDE2): Syns du det var tøffere å bli mamma enn det du trodde? Eller kanskje du bare fikk deg noen overraskelser, noe du ikke hadde tenkt over eller trodde var annerledes?

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Å få en ny sjef i huset kan være overveldende nok for de aller fleste, men selv om det alt i alt er mest glede så var det kanskje noen ting du hadde undervurdert eller rett og slett ikke var forberedt på i det hele tatt?

1. En ny stjerne
Etter å ha vært gravid i ni måneder er du vant til å være stjerna i familien og blant venner. Alle reiser seg på trikken og du får gjerne ekstraservice hvor enn du er. Når babyen er kommet må du finne deg i å bli satt på sidelinja. Du er gårsdagens nyheter. Alle gavene er til babyen, alle vil holde din lille baby og fotmassasjen du kanskje fikk av mannen din er nå forbeholdt de små tottelottene til babyen.

Husk: Si fra til venner og kjente at mamma også er sliten og si ja til all den hjelp du kan få.

2. Kroppen er langt fra den samme
Uansett hvor fantastisk Heidi Klum ser ut etter baby nummer 12 så er det en kjensgjerning at de fleste kvinner får både strekkmerker, slappere mage og en litt annen kropp etter en graviditet.

Husk: Gjør uansett et forsøk på å se bra ut, gjem bikinien som ikke passer og kjøp deg noen flotte antrekk som passer deg. Du har tid nok til å komme i form etter hvert.

3. Du kan bli «gal»
Midt på natten forsvinner ofte logikken. Mens du ammer kan du plutselig innbille deg at du mister babyen i gulvet og forårsaker store skader. At du overmater og at den lille babymagen sprekker, du sjekker at babyen puster hvert femte sekund, du tror du ikke våkner når babyen skriker og prøver å holde deg våken, eller sove lett.

Husk: Mangel på søvn kan definitivt gjøre deg litt tussete, men hjernen har reserver og når lyset kommer snikende på morgenen ser alt litt lysere ut likevel.

4. Perfekte mødre er enigma for deg
De mødrene som har barn som ALDRI gråter, som kan sippe en kaffe latte mens de snakker i mobiltelefonen og triller vogna med en hånd gjør deg helt motløs. Sist gang du prøvde det så krasjet du i en lyktestolpe og sølte varm kaffe over hele vogna og holdt på å skålde ditt eget barn samtidig. Den perfekte mamma har selvsagt alltid våtserviettene klare dersom lille gull gulper, gjerne i en søt liten beholder. Mens du selvsagt har glemt dine.

Husk: De såkalt perfekte mødrene har dårlige dager de også og det fins dager hvor det er du som får de beundrende blikkene. Dessuten; Hvem bryr seg?

5. Å være hjemme er tøffere enn å jobbe
Du hadde kanskje sett for deg en sovende baby, deg selv i sofaen med en bok og noen deilige lunsjer på kafé? Vel, hjemmetilværelsen med en nyfødt krabat er alt annet enn avslappende, selv om babyen sover mye. Og selv om alle har advart deg med hvor slitsomt det er får du aldri helt taket på det før du sitter der i pysjen med ringer under øynene og bustete hår og gråter en skvett. Hvis noen i tillegg spør deg om det er «deilig å ha fri» har du mest lyst til å stikke ut øynene på vedkommende.

Husk: Babyen din blir større, kommer til å sove hele natten gjennom og du vokser med oppgaven.

6. For lange besøk
Å, så herlig å vise fram babyen. Men etter en halvtime har du mest lyst til å kaste dine beste venner på dør fordi du er så sliten. Og særlig de som tror de skal få oppvartning i tillegg.

Husk: Det er lov å si fra at man vil sove og at gjestene ikke får noe servering når de kommer på barselvisitt. Gjester som selv har barn vet ofte at de skal ha med seg en liten ting til mor, litt å bite i og spørre om mor trenger avlastning.

Tips til besøkende: Spør gjerne om du kan få ta ut av oppvaskmaskinen eller om det er noe annet du kan hjelpe med. Ikke sitt i sofaen i timesvis og forlang servering.

7. Du blir satt ut av bagateller
Bare fordi barnet ditt ikke vil sove akkurat når du trodde, kan du bli helt satt ut. Barns rutiner forandrer seg mye i løpet av det første året og selvsagt akkurat den dagen du har planlagt noe. Kanskje skal du på barseltreff eller noe annet hvor det hadde vært kjekt om babyen sov. Eller du har planlagt å sove selv, men akkurat den dagen er ikke babyen trøtt før et par timer senere når dere selvsagt skal på helsestajonen og du ikke får sove likevel.

Tips: Tenk at det er helt normalt og at du kommer til å hente deg inn om litt uansett.

8. Du kommer alltid for sent
Før du fikk barn kunne du kanskje bli irritert på noen av vennene dine med barn som kom både en og to timer for sent?

Vel det er fort gjort når du plutselig skal gjøre klar to istedenfor en. Dessuten er det ikke alltid alt går etter planen og det er ikke dine premisser som kommer først. En forsinket lur, et lengre måltid, en bæsjebleie eller en skriketokt kan være med på å utfordre din punktlighet. Dessuten kan det hende du må skifte antrekk mer enn en gang på grunn av gulp, melk eller sikkel.

Tips: Gjør klar babyen før du skifter.

9. Du vil sammenligne
Uansett om du ikke er et utpreget konkurransemenneske eller liker at andre er det, kommer også du til å snakke om hva babyen din kan og ikke kan. Hvis alle de andre babyene har klart å rulle fra rygg til mage utenom din baby vil du føle deg ille til mote. Selv om du selvsagt sier til deg selv og alle andre at «det kommer når det kommer» og at det selvsagt ikke er så viktig. Samtidig som du smugtrener på å rulle med babyen din hjemme.

Tips: Styr unna samtaler som dette ved å snakke om noe positivt som alle babyene kan eller noe helt nøytralt som at du fortsatt må tisse hele tiden. For så å forsvinne på toalettet...

10. Alenetid er himmelsk
Du hadde nok ikke sett for deg at det skulle være nydelig å få gå en tur på kiosken alene, få lese noen sider i en bok alene eller gå på do alene. Du setter enorm pris på at noen vil trille babyen din så du kan sove, lese, spise i fred eller bare nyte å være alene.

Husk: Alenetid trenger alle og det er nøkkelen til å hente seg inn igjen og samle ny energi. Du er ikke en dårlig mor dersom du nyter tiden i fulle åndedrag.

Kilder: Ivillage.com, mødre