Gå til sidens hovedinnhold

Denne har utlandet sett før deg

Den norske filmen «Mørke sjeler» har vunnet flere utenlandske priser. Derfor får du se den på norske kinoer.

(SIDE2:) «Mørke sjeler» er noe så sjeldent som en norsk film, uten offentlig finansiering, kjent produsent eller stor distributør, som har besøkt diverse festivaler og vunnet en rekke priser før den blir satt opp på norske kinoer.

Det skjer neste fredag 14. januar.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Zombie-thriller
«Mørke sjeler» handler om en ung kvinne som blir zombie, hennes far som forsøker å redde henne og politimannen som forsøker å komme til bunns i mysteriet.

Filmen er skrevet, fotografert, regissert og klippet av de franske regissørene Mathieu Peteul og Cesar Ducasse, og produsert av Maria Havig-Gjelseth og de to regissørene. Ducasse og Havig-Gjelseth er gift og han jobber blant annet som klipper her i Norge. Derfor er filmen altså laget her med franske bakmenn.

De tre har brukt tre år på filmen mens de har jobbet med andre prosjekter ved siden av. Budsjettet er på en million kroner.

- Vi møttes på filmskolen ESRA i Paris, forteller Maria Havig-Gjelseth til Side2. De tre har også laget filmen «Lies Ink» sammen.

LES OGSÅ:

Norsk hulder fikk Hollywood på tråden
Mørk, skrekkfylt og sexy
Wirkola kapret Bond-babe

Historien er som følger. Johanna (Johanna Gustavsson) blir tilsynelatende drept på en joggetur i skogen. Men mens faren, spilt av Morten Rudå, får dødsbudskapet, kommer Johanna spaserende inn døren. Men det er ikke den samme jenta som kommer tilbake, og snart begynner flere mystiske saker å skje.

I motsetning til andre filmer i horror- og zombiesjangeren følger «Mørke sjeler» ikke zombiene, men farens kamp for å få sin datter tilbake. Dette innbrakte Morten Rudå-prisen for beste skuespiller under Melbourne Underground Film Festival i fjor sommer.

Klippet via Skype
- Dette er jo et lavbudsjettprosjekt som har tatt lang tid. Vi har filmet i etapper og tjent opp penger videre i mellomtiden. Samtidig har Cesar og Mathieu klippet filmen i Norge og Frankrike, mye via Skype, forteller Maria Havig-Gjelseth.

Foruten Gustavsson og Rudå har Kyrre Haugen Sydness og Ida Elise Broch prominente roller.

- Det har vært utrolig mye goodwill fra skuespillerne. Utfordringen når vi har filmet med så lange mellomrom, har vært kontinuitet, at ingen skiftet hårsveis for eksempel, ler Maria.

Vunnet flere priser
De profesjonelle ildsjelene bak «Mørke sjeler» valgte å sende ut en såkalt«rough cut» til en rekke horror- og fantasyfestivaler før den ble ferdig. Filmen er også behørig omtalt på filmryktesider som Twitchfilm og Slashfilm.

Filmen har fått beste regipris under Cinefantasy, vunnet nykommerprisen under festivalen på Rhode Island og beste skrekkfilm under Swansea Bay. Publikum under Mahattan filmfestival kåret «Mørke sjeler» til den beste filmen og juryen under den brasilianske SP Terror-festivalen ga dem juryprisen.

- Jeg tror ikke vi hadde fått filmen opp på så mange kinoer i Norge om vi ikke hadde hatt den responsen ute, sier Maria.

For heller ikke når «Mørke sjeler» går opp på kino her hjemme fredag 14. januar, er det med noen av de store distributørene i ryggen. 30 kinoer har imidlertid takket ja etter å ha sett filmen eller klipp av den.

Den er også solgt til utlandet, først og fremst for DVD-distribusjon. Og trioen bak har fått en salgsagent i Frankrike etter at den har fart så vel på festivalene.

Med et minimalt budsjett på en million, er det gode sjanser for å tjene litt penger på filmen.

-Vi har ikke all verdens å tjene inn igjen, så vi har egentlig alt å vinne, sier Maria Havig-Gjelseth.

«Mørke sjeler» ser du på kino fra og med neste fredag 14. januar.

SE TRAILEREN HER

HTML EMBED
Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken