Gå til sidens hovedinnhold

- Høstmørket er like farlig som røyking

Om du ønsker å ha god helse, da bør du flytte til et annet land.

- Vi forkorter våre liv med opp til ti år om vi ikke får tilstrekkelig med sol, sier den pensjonerte allmennlegen Björn Liedén til Aftonbladet.

Ifølge legen er det ikke tilfeldig at sykdommer som influensa typisk slår til på vinteren. Han mener det er mangel på sol og dertil D-vitaminer som senker immunforsvaret, og dermed gjør oss ekstra mottakelige for virus.

- Nå pågår det en diskusjon om de store folkesykdommene som hjerte- og karsykdommer og kreft kan påvirkes av mørket. Jeg tilhører dem som tror at mangelen på sollys i Norden er et kjempealvorlig problem. den skadelige effekten er i samme klasse som røyking, påstår han.

Mennesker tar til seg, og påvirkes, av sollyset på to måter: Det vi får inn gjennom øynene og det vi får gjennom huden.

Høstdepresjon kommer av mangel av opplevd sollys, og i Sverige opplever rundt 5 prosent av befolkningen høytdepresjon. Mangelen på sollys på kroppen påvirker derimot produksjonen av D-vitaminer.

Forskerne anbefaler derimot ikke vinterferier i Syden for å bli god og solbrent, for det øker bare faren for kreft.

Men ifølge forskeren Björn-Erik Thalén ved St. Görans sykehus kjemper folk i Norden mot biologien. Årsaken er at Norden holdes mye varmere enn noen andre steder så langt nord på grunn av Golfstrømmen. Det fører til at det er mulig å bo på områder som det normalt sett ikke ville vært helt naturlig å bo på.

- Mangelen på lys gjør at vi også får en ødelagt døgnrytme. Det er omtrent som om vi får jet lag, sier han.

Kommentarer til denne saken