Gå til sidens hovedinnhold

Morn du! Her er kaksenes yachter

En ekte yachtspotter får aldri nok av å se på luksubåter. Her finner du rikingenes leketøy.

Tidlig på sekstitallet hadde alle norske gutter bøker som de skrev opp bilnummer i. Det var ikke så mange biler blant folk, og etter noen sider kunne det gå lang tid mellom hvert nye nummer.

Juvelene i samlingen var turistene. Som biler på langtur fra Østlandet med A-skilt, for ikke å snakke om utlendingene. Nostalgiske femtiåringer kan nå ta opp igjen hobbyen sin!

Hundre fot pluss
Å samle bilnummer er blitt en uoverkommelig oppgave, men luksusyachter i megaklassen er det ikke så mange av. Det er de hundre lengste som teller. Disse båtene drives av profesjonelle mannskap som seiler dem rundt i verden. Hobbyen går ut på å være den første som oppdager yachtene når de kaster anker på et nytt sted, og så rapportere til de andre båtkikkerne. Helst med bilder og informasjon om hvem som er om bord.

Det finnes flere nettsteder der nyheter om båtene samles.

Klubbhus på nettet
Yachtspotter.com inneholder informasjon om alle megayachter, båter over 100 fot: Navn, bilde, hvem som har tegnet og bygget båten, tekniske data, og hvor de er sett.

I følge Yachtspotter er den største av de store «Dubai». Båten ble bygget ved Blohm & Voss verftet i Lürssen i 2006, og er på 531 fot.

Den siste rapporten om båten forteller at den ligger i Jebel Ali i Emiratene.

Yachtspotter forteller ikke hvem som eier yachtene, men i følge Telegraph tilhører «Dubai» Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum.

«Norge» er også på listen. Det 263 fot lange staselige kongeskipet er rangert som nummer førti av verdens hundre største yachter!

I 2006 har båtkikkerne fulgt «Norge» fra Valencia Spania i juni, via Athen, Gibraltar, Lisboa, Dublin og til Cork i Irland i september.

Kjell Inge Røkkes gamle megayacht, «Reverie», har tilbrakt vinteren i San Diego i USA. Båten på 230 fot er rangert som nummer syttito.

Megayacht.com er nettstedet for dem som også er interessert i informasjon om verftene og yachter under bygging.

PowerAndMotoryacht.com er nettstedet til et amerikansk båtmagasin. De har et eget hjørne for megayacht-fantastene med artikler om yachter, yacht-design, havner, og andre godsaker for dem som aldri får nok.

Vil du leie en?
SevenSeasCharters.com er stedet dersom du har lyst til å leie deg en megayacht. For eksempel «Taipan» på 172 fot (bildet helt øverst).

Den har hjemmehavn i Middelhavet, og koster 140.000 dollar uken. I lavsesong.

For den summen kan du ta med deg elleve gjester. Alle bor luksuriøst i sju lugarer opprinnelig bygget for Emiren av Bahrain, når de da ikke spiser i spisestuen eller nyter livet i skyloungen eller en av de andre salongene.

Et mannskap på elleve følger med, så du trenger verken å tenke på navigasjon eller oppvask.

Synes du megayachter blir litt vel lukseriøst? Det finnes folk som samler på lasteskip også! Sjekk ut shipspotting.com.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk