(BA.no): Hun har gitt meg masse trygghet. Noe jeg trengte da jeg kom hit, sier Silje (25).

For ni år siden kom en usikker 16-åring inn i familien til Dag Helge Johnsen og Helene Gavlen. Hun fikk plutselig to lillesøstre og en lillebror.

– Jeg var grådig sjenert, men Helene var tålmodig. Hun ga meg tid og masse kjærlighet. Noe jeg er veldig takknemlig for, sier 25-åringen.

Nå har Silje flyttet ned i kjelleren for å gi plass til to andre fosterbarn som har flyttet inni det 400 kvadratmeter store huset på Foldnes.

Absolutt sistemann ut

– Mamma er alltid der når du trenger trøst, sier Henriette (10) alvorlig.

Helene smiler mens hun legger Niklas (4 mnd) til brystet.

– Dette er absolutt sistemann ut. Det var ikke planlagt, men fosterbarn blir det nok flere av, sier hun.

40-åringen er det mange vil kalle «en mamma med stor M». Hun er selv mor til fem, fostermor til to og jobber deltid som jordmor på Kvinneklinikken.

Inntil nylig har hun hatt full stilling i staten for ansvaret for den eldste fostersønnen, Alexander. Nå er han 20 år og stillingen er redusert, slik at hun kan jobbe som jordmor ved siden av.

Men akkurat nå er hun ute morspermisjon med Niklas.

(Saken fortsetter under)

Små flotte personligheter

– Jeg liker å være mamma. Det gir meg mye. Det er flott å se alle de små personlighetene som utvikler seg. Jeg er takknemlig for at jeg får lov til å hjelpe dem og støtte dem. Gjøre hver enkelt klar for livet, sier Helene.

– Jeg gleder meg faktisk til å bli litt mormor også, en gang i fremtiden, sier hun og blunker til Silje.

Beredskapshjem

For 13 år siden ble hun mor for første gang. Adrian kom til verden.

Før den tid hadde Helene og Dag fungert som reserveforeldre i flere år. Dag jobbet ved Kalfaret akuttmottak for ungdom og de hadde mange korte plasseringer av barn og unge, som et beredskapshjem.

– Jeg har ikke tall på hvor mange barn som har vært innom her. Minst 40. Noen av dem var her et par uker, mens andre kunne bo her i flere måneder.

Etter noen år gikk de over på langtidsplasseringen. Ungdommen bodde hos dem i flere år, i det som den gang het familiehjem.

Helene gjorde seg ferdig på sykepleien, og deretter kom de tre jenter. Henriette, Miranda og Andrea.

– Mange lurer på om barna våre blir sjalu da de må dele oss med andre barn. Men det har vi egentlig aldri opplevd. Jeg prøver å være like inkluderende med alle. Du kan rett og slett ikke gjøre forskjell. Dessuten har det alltid vært en aldersforskjell mellom egne barn og fosterbarna. Det gjør det enklere enn å ha mange barn på samme alder.

Les også: 8 tegn på at din mor er din beste venn

Raus og tolerant

Dessuten er Helene selv vant til å dele foreldre med andre barn. Da hun var 16 år, valgte hennes egne foreldre å ta til seg fosterbarn. Det gjør de fremdeles.

– Hvordan klarer du å være mamma til så mange?

– Først og fremst liker jeg at det hele tiden skjer noe rundt meg. Jeg har alltid hatt lyst på en stor familie. Selv om det høres merkelig ut, gir det meg energi.

Les også: Enslige mindreårige flyktninger trenger fosterfamilier

Helene legger ikke skjul på at det noen ganger er ganske slitsomt. Og at det gjør vondt å tenke på hva fosterbarna har opplevd tidligere.

– Min oppgave er å vise vei for at de skal få det best mulig her i livet. Det er ikke alltid jeg klarer det, men når det går, føles det virkelig meningsfullt.

Men for å klare jobben med å være mamma til alle syv, må hun være raus, tolerant og ikke ta seg selv så veldig høytidelig.

– Jeg må velge mine kamper, da alle har sine egne behov ha tydelige grenser samtidig som alle skal føle seg som en del av familien.

– Noe av det beste med mamma er hun er gal. Hun er vittig og finner på mange sprø ting, sier Adrian.

Må tørre å drite seg ut

Helene forteller at de nettopp har prøvd ut et nytt karaokeanlegg.

– Og min opptreden ble selvfølgelig lagt ut på Facebook. Man må tørre å drite seg litt ut. «E det så nøye då», sier 40-åringen og ler.

Som mor til syv får ikke Helene brukt utdanningen sin. Hun tar noen ekstravakter på KK, men er for det meste hjemme sammen med Dag som nå har ansvaret for en 16 år gammel fostersønn.

Tre maskiner med klær skal vaskes hver dag. Dessuten er det er ikke uvanlig at familien er ti personer til middag.

– Jeg trives med å være hjemme, og er veldig fornøyd med jobben som fostermor. Dessuten har vi bedre tid enn andre som haster frem og tilbake på jobb. Jeg har muligheten til å ta meg av mine egne og andres barn uten å havne i tidsklemmen, påpeker Helene.

Pepsi Max og smågodt

Men av og til må også Helene få fri fra mammarollen.

– Ellers hadde jeg blitt helt sprø. Men heldigvis har jeg mange gode venninner som tar vare på hverandre.

– Dessuten er det ingenting som kan måle seg med lørdagskveldene. Da sitter Dag og jeg her i sofaen med Pepsi Max og smågodt. Stillheten har senket seg i huset. Få ting kan måle seg meg det, sier Helene og ler.

Les flere nyheter på Bergensavisens nettsider her!