Gå til sidens hovedinnhold

Morten Harket stiller i film om syrisk flyktningfan

«Hunting High and Low» har fulgt muslimske Raghad hele livet. I en ny film får hun møte ham.

(Kultur): Morten Harket, som mandag stiller på gallapremieren på kortdokumentaren «Hemland» i Filmhuset i Stockholm, sa ja med én gang regissør Sara Broos tok kontakt.

Fulgt henne hele livet

I filmen vises møtet mellom den norske verdensstjernen og den syriske flyktningen Raghad Kanawati, som vokste opp i Damaskus til med a-has musikk på 1980-tallet, etter at hun hørte dem for første gang på ferie i Sveits.

– «Hunting High and Low» har fulgt henne hele livet, og viser hvor mye musikk kan bety i vanskelige tider. Hun bringes tilbake til barndommen når hun hører «Hunting High and Low», den blir bindeleddet mellom det gamle og det nye, sier Sara Broos til NTB.

– Fint møte

Den unge regissøren, som blant annet vant den høythengende Dragon Award-prisen under filmfestivalen i Göteborg i 2012 for dokumentaren «För dig naken» om gudfaren Lars Lerin, hadde et klart mål med «Hemland», som hun også har skrevet og produsert gjennom sitt selskap Alma Film:

– Det var å skildre en muslimsk kvinne som vokste opp med popkultur og hadde den ene foten i Vesten, og en popstjerne som er mer interessert i sommerfugler og å snekre enn å leve popstjernelivet.

- Et fint møte

Sara Broos sier møtet mellom Kanawati og Harket ble et fint møte «som to mennesker». For Morten Harket reiste på besøk til Raghad, og satt i sofakroken hennes og snakket om musikken som er fellesnevneren deres – og om minner.

Raghad Kanawati (38) bor i dag i svenske Värmland, etter å ha jobbet for FN i flyktningleir, før hun selv ble flyktning. Hun flyktet alene fra Syria, og Broos forteller at musikken – også hjemlandets egen – har vært «avgjørende» for Raghad i hennes nye liv.

– Den betyr alt for henne, den får henne til å minnes sitt hjemland, sier Broos.

På TV i mai

– Jeg syntes det var interessant at en som vokste opp i Damaskus hadde samme referanser som oss gjennom a-ha, selv om hun var en dypt troende, muslimsk kvinne, sier Broos til NTB.

Hun ville vise islam og en muslimsk kvinne fra et annet perspektiv.

«Hemland» skal vises på svensk fjernsyn 3. mai i SVTs program «K Special». Den inngår i kortdokumentarsamlingen «Fans», som er en felles satsing fra Svenska Filminstitutet og SVT.

Dette er fjerde slike fellesprosjekt, og man har denne gangen behandlet kunsten og kunstnerne sett fra kulturkonsumentens perspektiv. Gallapremiere for de tre dokumentarene ut i denne omgang er mandag i Stockholm, der Amanda Ohms skal være konferansier. (©NTB)

Kommentarer til denne saken