Gå til sidens hovedinnhold

Mot koalisjon i Irak

Religiøse sjiamuslimske partier gjorde som forventet et godt valg i Irak, men er avhengig av en koalisjon for å danne regjering.

Gruppen av religiøse sjiapartier fikk ikke nok stemmer til å få flertall i nasjonalforsamlingen alene, melder Sky News.

De sjiamuslimske og kurdiske partiene har til sammen har til sammen 181 plasser. Samtidig har de sunnimuslimske partiene gjort det bedre enn forventet. Til sammen fikk de sunnimuslimske partiene flere plasser i nasjonalforsamlingen enn de kurdiske. Dermed må sjiapartiene forhandle med sunnimuslimene før en regjering kan komme på plass.

Diskusjonen mellom partiene i Irak går nå på fordelingen av departementsposter i regjeringen. Før valgresultatet forelå, tilbød sjiamuslimene sunniene seks plasser i regjeringen. Ett av de store stridstemaene er hvem som får kontrollen over innenriksdepartementet.

De offisielle valgresultatene ble annonsert fredag ettermiddag. Alle partier har to dager på seg til å klage over valgresultatet.

230 av de 275 plassene er fordelt i forhold til befolkningstallene, mens 45 plasser fordeles til partier som har støtte fra etniske, religiøse eller politiske grupper i flere enn en av de 18 provinsene i Irak.

Sikkerhetsnivået ble kraftig skjerpet i hovedstaden og i fire større provinser i forkant av annonseringen av valgresultatet.

Her er fordelingen av plasser i nasjonalforsamlingen:

Den forente irakiske sjia-allianse:128

Den kurdiske alliansen: 53

Sunnialliansen: 44

Den nasjonale listen: 25

Fronten for nasjonal dialog: 11

Andre partier: 14

I Bagdad fredag patruljerte omkring 5000 soldater gatene og satte opp ekstra kontrollposter. Antakelig blir de foreløpige valgresultatene fra parlamentsvalget 15. desember offentliggjort etter formiddagsbønnen.

Sikkerheten har også blitt skjerpet i provinsene Anbar, Mosul, Diyala og Najaf. Provinsene er blitt sperret av, bortsett fra for irakere på vei hjem fra pilegrimsferd i Saudi-Arabia, melder AP.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken