Gå til sidens hovedinnhold

- Mote bør ikke bli servert

Folk må tenke selv og ikke få alt servert, mener designer Tina Haagensen.

(SIDE2): Da «Designerspirenes» Tina Haagensen begynte å handle brukte klær i 1985 var det absolutt ikke in.

- Jeg kjøpte brukt og sydde om, da var det ikke kult. Folk synes det var ekkelt, sier Haagensen og ler.

Alle går for brukt
Nå har second-hand og vintagemoten etablert seg, og det er Haagensen glad for. Men kvinnen, som også er sjefdesigner for Kjell Nordström, bedre kjent som Baron Von Bulldog, savner at folk tenker selv.

- Det er blitt en trend med second-hand, det er fint for både miljøet og viser et mer politisk bevisst samfunn. Men folk må likevel tenke litt selv og ikke få alt servert. Klær kan sys om, sier Haagensen.

Vintagemoten er populær som aldri før. Da vår motereporter var i Paris nylig var blant annet vintage skinnjakker det hotte blant de unge.

Les saken: Sjekk gatemoten i Paris.

Både utenlandske og norske kjendiser er ofte å se i brukte klær.

- Jeg er glad det er blitt en trend med second-hand, men kjendisers klesvalg kan også påvirke negativt, mener Haagensen.

- Kjendiser styrer store deler av dagens motebilde og har endt opp som forbilder for mange unge. Da oppstår det ofte en unison oppfatning av hva som er «riktig og galt» i forhold til klær og styling. Desto flere kjendiser som blir dyrket som stil-ikoner, desto mindre trenger man å stole på egen smak og intuisjon, man kan bare kopiere i det uendelige! Personlig synes jeg de fleste «it-girls» er temmelig uinteressante og kjedelige.

Bruk loppis
Designeren legger også til at loppemarked bør benyttes oftere, der kan du finne de kuleste tingene.

- Du kan se 100 ting, men et plagg synes du kanskje lyser opp, det er skatten som har navnet ditt på.

Les saken: Gjør et marked-kupp

Haagensens interesse for klær går så langt tilbake at vi helst burde ha pratet med moren hennes. Designeren har nemlig blitt fortalt at hun satt helst og lekte i klesskapet som liten.

Les mer om Tina i Lørdagspraten: Dronninga på fargehaugen

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre