Gå til sidens hovedinnhold

Møte med en diva

Lørdag får vi ta del i hverdagen til Norges teaterdronning og diva og høre henne forteller om livets opp- og nedturer.

I årevis har Wenche Foss vært en kjær og høyt respektert teaterdronning og diva. Men livet har ikke alltid vært en dans på roser, selv om hun har opplevd suksess etter suksess på scenen.

I lørdagens dokumentar "Wenche Foss - en levende diva" får vi følge Wenche i hennes hektiske hverdag - i alt fra prologlesing på Stadtlandet til etterkontroll på Haukeland sykehus. I en alder av 86 år er hun fremdeles en aktiv dame, selv om helsen begynner å skrante og ikke hver dag er like enkel å ta del i.

- Enkelte dager tenker jeg ja hvorfor orker jeg dette mer egentlig. Men så tar jeg meg i det, jeg har jo en flott sønn, barnebarn og svigerdatter som setter pris på meg og jeg på dem. Jeg vil være tilstede og følge dem, og jeg føler fremdeles jeg har mye å gi.

Minner fra fortiden

Wenche snakker åpenhjertig om sin egen barndom med en far som var strengt kristen og en mor som var ateist. Hun viser bilder og forteller om sine menn, om da sønnene Tommeliten og Fabian var små, om tapet av Tommeliten som hadde Downs syndrom og som døde bare 4 år gammel av leukemi. Wenche er også åpenhjertig om samvittigheten som har gnaget henne i åresvis siden hun var mer på scenen enn tilstede for sine barn.

- Jeg var på turné på Dovre mens Fabian stod konfirmant, sier Wenche som innrømmer at det var hennes mann Thomas Stang som ville hun skulle stå mest mulig på scenen og dermed måtte ofre en del tid med sine barn.

Foreviget

Helsen har satt den gamle divaen ut av spill mer enn en gang. Etter flere tilfeller av kreft og 24 operasjoner kjenner Wenche at hun ikke orker mer sykdom på kroppen, men hun er optimist og vil kjempe til siste slutt. I dokumentaren får vi følge henne til Haukeland sykehus i Bergen hvor hun skal på etterkontroll for kreft på stemmebåndet.

Vi følger også kunstmaleren Eirik Lütken i hans arbeid med å portrettere Wenche - som en levet kvinne med smerte i blikket.

- Wenche er en av de beste modellene jeg har malt. Den største utfordringen er hennes øyne som er litt Mona Lisa-aktige. De er en stor utfordring for meg som maler, sier Lütken som avduker bildet av Norges diva lørdag.

- Jeg regner med jeg vil bli fort glemt etter min død, men er taknemlig for at jeg har fått levd et slikt rikt liv både på godt og vondt, sier Wenche Foss.

På TV 2 lørdag 7. januar kl. 20.00.