Gå til sidens hovedinnhold

Fransk bagatell

Sommervarmt, men bagatellmessig møte i erkefranske omgivelser.

Møte med Margueritte
Frankrike 2010
Regi: Jean Becker
Med: Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus, Sophie Guillemin, Claire Maurier
Aldersgrense: 7 år

Gérard Depardieu spiller Germain, en middelaldrende arbeider som liker å stelle i tomathagen sin, samt å ta sine daglige avbrekk i parken. Her sitter han og mater duene, som han er såpass familiær med at han har gitt hver og en av dem et kallenavn.

Den store mannen er en enkel sjel, noe som først og fremst skyldes et skolevesen og en mor som aldri ga ham sjansen til å ta til seg lærdom eller forfølge ambisjoner.

Germains manglende evner med ord er stadig senter for harselas i den lille kafeen i den pittoreske landsbyen det hele utspiller seg i. Han har imidlertid en hengiven kjæreste, som typisk nok for fransk filmtradisjon er halvparten så gammel som ham. Men det er ikke denne relasjonen filmen skal dreie seg mest om.

En ettermiddag på parkbenken kommer han nemlig i snakk med den 95 år gamle Margueritte, tilsynelatende Germains rake motsetning – liten og vever og ikke minst glad i bøker. Likevel oppstår et nært vennskap de to imellom, mens hun gradvis åpner den knapt lesekyndige mannens øyne og ører for klassisk (fransk, naturligvis) litteratur. Og med dette en selvrespekt han verken har sett eller hørt før.

«Møte med Margueritte» er en sukkersøt og sommervarm liten film, som i stor grad lener seg tilbake seg på den lune sjarmen som først og fremst dukker opp i møtene mellom de to hovedrolleinnehaverne Gérard Depardieu og Gisèle Casadesus.

Veteranregissør Jean Becker skal ha honnør for at han holder på enkelheten og unngår å gjøre fortellingen alt for sentimental, selv i tilbakeblikkene til Germains ganske så traurige barndom. Når det er sagt, står filmen mer enn i fare for å bli i overkant enkel. Ikke minst støtter den seg for ofte på overforklarende dialog, eller sågar karakterer som snakker med seg selv eller dyrene rundt seg om hvordan de egentlig har det.

For den frankofile er det trolig mye å fryde seg over her. «Møte med Margueritte» er rimelig erkefranske greier, komplett med søvnig småbyliv, tomater, vin og til og med en baguette som spiller en relativt sentral rolle!

Men etter mitt syn er dette et nokså bagatellmessig møte som det ikke er så voldsomt mange grunner til å rope «oh là là» for.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken