Gå til sidens hovedinnhold

De bestemmer hva du går i

Bli kjent med madammene som sitter med makten i moteverdenen.

(SIDE2:) De er glamorøse, og de setter standarden for hvordan vi alle kler oss, både gjennom egen styling og det de setter i bladene sine. De har makt til å vrake et motehus, eller de kan gjøre en designer til alles yndling, med et enkelt pennestrøk. Møt moteverdenens mektigste kvinner.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå!

ANNA WINTOUR
Anna Wintour (59) har vært sjefredaktør i amerikanske Vogue siden 1988.

Wintour er høyt respektert og ansett som den mektigste av dem alle. Men hun har også blitt kritisert og parodiert, sist som sjefredaktøren Miranda Priestly (spilt av Meryl Streep) i filmen «The Devil Wears Prada», basert på boken med samme navn, skrevet av Lauren Weisberger. Forfatteren jobbet en gang i tiden som Wintours assistent. Anna Wintour var ikke invitert til premieren av filmen, men dro på en pressevisning i forkant, kledt i Prada fra topp til tå.

Som tenåring i London hjalp Anna ofte sin redaktørfar med The Evening Standards motestoff, så den ble interessant for yngre lesere.

Som 16-åring droppet hun ut av skolen og startet på en karriere innenfor motejournalistikk, som til slutt brakte henne til USA. Anna mente at utdannelse innenfor bransjen var unødvendig, for som hun selv sier: «Either you know fashion - or you don't.»

CARINE ROITFELD
Carine Roitfeld (54) har vært sjefredaktør i franske Vogue siden 2001.

Carine begynte å jobbe som modell som 18-åring og ble siden skribent og stylist for Elle.

Som frilansstylist var hun kjent for sitt samarbeid med fotograf Mario Testino, og hun har jobbet som konsulent og muse for Tom Ford ved Gucci og Yves Saint Laurent.

SUZY MENKES
Moteredaktør Suzy Menkes (65) har skrevet for International Herald Tribune siden 1988 - angivelig har hun skrevet over 1, 7 millioner ord for avisen.

Som tenåring dro hun til Paris og så sitt første couture show, noe som vekket en lidenskap for mote. Suzy har studert historie og engelsk litteratur ved Cambridge University, vært motejournalist for avisen the Times og gitt ut flere motebøker - ikke minst om de kongeliges stil.

Suzy Menkes har, som Anna Wintour, blitt beæret med ordenen Order of the British Empire for hennes arbeid innen motejournalistikk.

MARY ALICE STEPHENSON
Moteredaktør og stylist Mary Alice Stephenson er nok mest kjent for publikum som vertinne for VH1-serien « America's Most Smartest Model», men er en viktig stylist for stjernene og bidragsyter til Harper's Bazaar.

Da hun var 15 år gammel fortalte Mary Alice sin mor at hun ville være moteredaktør for Harper's Bazaar. Siden har hun jobbet målrettet for å få en fot innenfor i moteverdenen. Hennes første jobb var ved amerikanske Vogue.

Mary Alice har jobbet i motebransjen i 17 år - som kreativ direktør, stylist, motekommentator- og konsulent.

EVELINA KHROMCHENKO
Evelina Khromchenko er den mektige sjefredaktøren for russiske L'Officiel.

Hun er kjent for sin lidenskap for MiuMiu-briller og kjoler fra den franske motehuset Lanvin.

Da «The Devil Wear Prada» skulle dubbes til russisk, stilte Evelina sin stemme til rådighet og dubbet karakteren Miranda Priestly (spilt av Meryl Streep) i den russiskspråklige versjonen av filmen.

HILARY ALEXANDER
Som moteredaktør for The Daily Telegraph i 21 år er Hilary Alexander en av de mest anerkjente motejournalister i England. Hun har jobbet mye innenfor TV, blant annet for BBC, motedokumentarer og været stylist på programmet «Britian's Next Top Model».

Hilary kom inn i bransjen da hun ble ansatt som junior reporter for en lokalavis på New Zealand, hvor hun er født.

Senere flyttet hun til Hong Kong, hvor moteinteressen for alvor ble vekket i et samfunn hvor tradisjonell kinesisk estetikk møter den vestlige. Hilary ble tilbudt stilling som moteredaktør i en avis der. Etter fire år flyttet hun til London, hvor hun fikk jobben i The Daily Telegraph.

SUZE YALOF SCHWARTZ
Suze Yalof Schwartz er moteredaktør i Glamour Magazine.

Hun har en BA i fransk og har blant annet studert i Paris. Suze begynte sin karriere i moteindustrien som assistent for designeren Patrick Kelly i 1987 og fikk siden jobb i amerikanske Marie Claire, hvor hun var ansvarlig for accessories. Hun har også jobbet i Elle og Vogue og med PR for Giorgio Armani.

Suze er stadig å se som moteekspert på amerikanske TV-programmer som The Oprah Winfrey Show, Good Morning America, E!, Live with Regis & Kelly, CNN, CNBC og FOX News Channel.

KATIE GRAND
Engelske Katie Grand, sjefredaktør i det nye og veldig hypede magasinet Love, er kjent som en av verdens mest innflytelsesrike stylister.

Katie begynte å jobbe som stylist for blant annet Dazed & Confused mens hun studerte ved Central St. Martins i London. Siden har hun vært ansatt i The Face, og har vært sjefredaktør i POP. Til sistnevnte magasin overtalte hun for øvrig Elizabeth Hurley til at stille opp naken på et cover.

Det samme fikk hun The Gossip-sanger Beth Ditto til å gjøre på Loves første utgave.

SIGNY FARDAL OG VANESSA RUDJORD
I Norge har vi i hovedsak to kvinner som deler motetronen. Signy Fardal (47) har vært sjefredaktør i norske Elle siden 1998. Hun er også forlagssjef for selskapet som gir ut magasinet, Hachette Filipacchi Norge. Signy har journalistbakgrunn fra Dagbladet og Dagens Næringsliv.

Vanessa Rudjord (33) har vært sjefredaktør i Costume siden oppstarten i 2006. Før det var hun moteredaktør for bladet Elle. Det siste året har Vanessa vært i mammapermisjon, men fra august skal hun igjen innta rollen som motedronning i vårt lille land.

Kilde: Eurowoman.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken