Gå til sidens hovedinnhold

Dette blir sommerens hete trend

Nå trekkes det opp klare linjer.

Vil du være tidlig ute med det siste, skal du vite at striper etter alle solemerker vil dominere vårens og sommerens motebilde.

Effekt

Selv om mønsteret er klassisk og velkjent, meldte motejournalistene om mange hakeslepp under moteuka i Milano sist høst, da Pradas vårkolleksjon ble vist.

Kolleksjonen, som gikk i sterke farger som grønt, rødt og gult, var en oppvisning i hvilken slående effekt striper kan ha. Spesielt når plagg med tverr- og langsgående striper kombineres.

– Etter en periode med mye klassiske plagg, nedtonede farger og finanskriseminimalisme hos de store designerne, var Pradas glade, stormønstrede kolleksjon et flott syn, kommenterer Randi Helene Svendsen, moteredaktør i Costume.

Flere stripete

Prada er langt fra det eneste merket som har satset hardt på striper i sine kolleksjoner for våren 2011.

Phoebe Philo, sjefsdesigner hos Celine, presenterte en kombinasjon av flerfargede brede og smale striper, mens Sonia Rykiel brukte mønsterblokker med striper i ulike bredder.

Også Marc by Marc Jacobs, Philip Lim og Vivienne Westwood viste striper i sine kolleksjoner for våren og sommeren 2011.

Klassisk mønster

Striper er mønster som uansett trender aldri blir helt uaktuelt. I marinestilen, som stadig kommer tilbake i nye former, er de en selvfølge.

– «Fransk seiler»-stilen har vært med en stund, men er ikke spesielt hot nå. Nå er det heller de fargerike, brede 70-tallsstripene som gjelder, sier Svendsen.

70-tallsstripene er mer lekne og optimistiske enn klassiske. Det var nettopp en glad atmosfære Miuccia Prada ville oppnå med sin vår- og sommerkolleksjon:

– For meg er dette som en musikal, sa designeren til Vogue om sin fargeglade og stripete kolleksjon, som også inneholdt bananmønstre og multifargede reveboaer.

Skal synes

For den motebevisste er altså tiden inne for å ta stripene et skritt lengre enn til den blå- og hvitstripete seilertrøyen. Sommerens striper skal synes maksimalt, og er for eksempel røde på blå bunn, eller gule på grønn bunn.

Man kan bære ett stripete plagg og la resten være ensfaget, eller blande ulike stripemønstre med hverandre.

– På catwalken går alle slags ekstreme kombinasjoner an. Men for oss som ikke går der, er det lurt å være litt bevisst på stripebruken. For eksempel kan det være lurt å satse på en matchende fargeskala dersom man går inn for frodig mønsterblanding. Man kan med fordel ha litt system i galskapen, tipser Randi Helene Svendsen.