Gå til sidens hovedinnhold

- Dropp bunaden 17. mai

Du trenger ikke bunad for å være fin på 17. mai, mener stylistene.

(SIDE2): Rødt, hvitt og blått, hurra og bunader fra all verdens fylker og småsteder. Gremmes du over den røde kjolen du bruker år etter år, eller den marineblå dressen til kjæresten? Men du aner ikke hva du skal ha på deg? Tre stylister gir deg råd om hvordan du kan se fantastisk ut uten nasjonaldrakten, mens en bunadsekspert snakker varmt for drakten.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vintage
Stylist Jeanette Hoff har ikke sans for bunaden og mener vi godt kan kle oss i noe annet. Til årets 17. mai-fest mener hun vi burde gå retro.

- Jeg synes man kan finne en fin vintagekjole, gjerne en kort. En bør absolutt pynte seg på dagen, og velg et antrekk som fungerer like godt klokken tolv om dagen som tolv om kvelden, råder hun.

Stylist og designer Baron von Bulldog stiller seg lett bak Jeanettes retroråd.

- Dette er jo Norges store dag og da mener jeg at folk burde pynte seg skikkelig. Retro er absolutt i vinden i år og jeg synes jentene burde gå i en nydelig kjole, men en drakt fungerer også. Pynt deg skikkelig iallfall, sier Baron von Bulldog til Side2.

- Jeg er ikke glad i bunad, jeg synes det blir for bondsk, men det er min mening som designer. Bli heller inspirert av de fargerike kjolene og draktene til våre nye landsmenn, sier den svenske designeren.

Les også: Pølse og is, pliiis!

Unngå flaggfarger
Blir du inspirert av flagget på nasjonaldagen? Ikke så rart kanskje, det bugner av kombinasjonen i alle butikkvinduer landet over, det hører liksom med i mai. Men Jeanette og stylist Isabella Leikanger Mork synes rødt, hvitt og blått er farger vi kan styre unna denne dagen.

- For all del, unngå rødt, hvitt og blått sammen. Det er som regel ikke veldig pent. Gå heller for en av fargene, ikke miks alt sammen, sier Jeanette.

Stylist Isabella Leikanger Mork synes også en hvit kjole i et lett materiale, gjerne i 50-tallsstil med smalt liv og et fint fall, er pent til den store festdagen.

- En søt kjole eller en fint plisséskjørt med litt høyt liv er også pent, sier Isabella.

Hun vil gjerne se glade farger, blomsterprint og pastellfarger på årets nasjonaldag.

Baronen er derimot ikke redd for rødt, hvitt og blått i kombinasjon, men gjerne i sterke farger.

- Men gå i kjole, det synes jeg absolutt man må velge! Men heldigvis så har vi jo stor frihet når det gjelder mote og det burde vi omfavne. Vil man svette i bunad, så gjerne det, sier han.

Les også: Alt dette er vintage
Les mer her: Slik lykkes du med vintage

Sko
17. mai kan være en grufull dag for de med skoskrekk. Dagen handler jo ofte om å gå langt og stå i timevis for å se på barnetoget.

Baron von Bulldog mener allikevel at vi denne dagen får svelge skoskrekken og gå for høye hæler.

- Jeg vil se jenter i høyhælte, pene sko og gutter i nye, flotte sko til dressen. Ingen slitte, utgåtte sko, det passer seg bare ikke, sier han.

Jeanette mener en kan godt gå for en lav sko, men ha med seg et ekstra par en kan bytte til i løpet av kvelden.

For Isabella er det ballerinasko som gjelder.

- Et par søte ballerinasko passer fint til en 50-tallsaktig kjole eller et skjørt. Men også hæler hører med, de trenger jo ikke være skyhøye, sier Isabella.

Les også: Se hvilke sko som er tilbake

Oppmerksomhet
Ari Behn har en, Morten Harket har en og kronprinsessen har selvsagt flere. Bunaden er uten tvil et populært antrekk blant både liten og stor her i landet og mange er svært stolte av å bruke drakten.

For Bunadsekspert Bjørn Sverre Hol Haugen er bunad selvsagt på nasjonaldagen, men hva folk måtte velge å gå er helt opp til dem selv.

- Jeg synes koblingen til det kulturhistoriske og hva bunaden symboliserer gjør den til en sterkt uttrykk på vår nasjonaldag, sier han.

På slutten av 1800-tallet ble bunaden bevisst brukt som et politisk uttrykk av kvinner som ikke hadde stemmerett og uttrykk for ønske om unionsoppløsning. Etter annen verdenskrig ble bunaden først et allment festantrekk.

Flere og flere menn og kvinner ønsker seg bunad, og det mener Hol Haugen har flere årsaker.

- Det er et festantrekk som kan brukes i så mange sammenhenger, man føler seg fin og velkledt uansett. Bruker man bunad på 17. mai er det ikke lenger av politiske årsaker, men fordi det er en stor festdag. Dessuten er vi også bedre stilt økonomisk og har råd til en slik drakt, sier Hol Haugen som for to år siden ga ut «Norsk bunadleksikon» - en oversikt av mer enn 400 drakter krydret med historiske og begrepsforklarende artikler.

Sexy nasjonalromantisk
Flere menn enn noen gang bruker bunaden og det tror Hol Haugen er fordi menn ønsker seg en fargerik drakt.

- Bøndene kledte seg i fargerike bunader står det i sto kontrast til dressen, derfor tror jeg menn aksepterer denne typen fargerik drakt mer og mer, sier han.

- Mange synes det er sexy med menn i bunad?

- Ja, en får jo gjerne mye oppmerksomhet, ler Hol Haugen.

Selv om designer Kjell Nordström ikke er overbegeistret for bunad, så mener han også at menn gjerne kan kle seg i sterkere farger.

- Jeg skal bruke dress fra Moods of Norway, det har blitt en tradisjon for meg på 17. mai. De er fargerike og glade, og jeg mener menn gjerne kan være litt tøffere i bruk av dress, sier Kjell til Side2.

Les mer om mote her

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!