Gå til sidens hovedinnhold

Fin gammel vintageårgang

De rike og berømte kler seg helst i vintage couture på den røde løper. Hvorfor elsker stjernene vintage?

(SIDE2): Klær med mening, sjel og gammel glamour tiltrekker Hollywood som aldri før. For oss vanlige dødelige er det Fretex, second hand-sjapper og bestemors loft som gjelder - så kan stjernene meske seg med eksklusive kjoler skapt for rampelyset. Vintage er kommet for å bli skal vi tro den røde løperen som de siste årene har omfavnet kjoler signert fordums moteskapere.

Se bilder av stjernene i vintage nederst i saken!

Elsker det
En ung stjerne som elsker sin vintage er Kate Bosworth (27). Hun shopper i de kuleste second hand butikkene i Los Angeles, og velger seg mer enn gjerne en vakker vintage til en premierefest. Sist gang var på Metropolitan Museum of Arts store kostymefest til ære for superheltene. Da kom Kate vakkert antrukket i en vintage couture fra Chanel - kort, med glitrende fargerike stener over det hele tok hun innersvingen på de mer gallakledte.

Les også: Stjernene på storfest

Stjernene er avhengige av designerne for å skinne mest mulig på de store arrangementene - Chanel før Karl Lagerfeld, Christian Dior før John Galliano og Balenciaga før Nicolas Ghesquière er bare noen av motehusene som kler opp kjendisene i kjoler brukt av stjerner og storheter før dem.

Ikke for alle
Men hvor får stjernene kjolene fra? Auksjonshuset Christie´s med kontorer i både London og New York står bak flere store vintageauksjoner de siste årene. Resultatet har blitt at prisen på en nydelig silkekjole fra et motehus har femdoblet seg de siste årene.

Fin gammel årgang er ikke for alle, men nå vil «alle» ha det. I London ligger også den ultrahippe seksetasjers sjappa Dover Street Market - der stjerner som Julia Roberts og Chloë Sevigny shopper sine vintageantrekk til en stiv pris. En turkis kjole signert Coco Chanel selv ble solgt nesten med en gang den nådde butikken, men prisen ville ikke manageren av Dover Street Market ut med til avisen Daily Mail.

Vintage-Armani
Katie Holmes (29) og Victoria Beckham (33) kom på den samme museumsfesten som Kate Bosworth - også de i vintage, men fra designer Giorgio Armani.

Katies sterke oransjerøde kjole med paljetter var leken og morsom - og veldig passende til det unge moteikonet. Venninne Victoria var litt mer uheldig med sin blondekjole fra Armani, den ble for 90-talls for den tidligere Posh Spice, men like fullt vintage.

Les også: Alt dette er vintage

Oscar
Men et sted vintage har gjort sitt store inntog hos stjernene er på Oscar-utdelingen. Gwyneth Paltrow, Renée Zellweger, Julia Roberts, Reese Witherspoon, Uma Thurman, Beyoncé Knowles - nær sagt så godt som samtlige kjendiskvinner har brukt vintage på den røde løper.

Reese Witherspoon håndplukket sin kremhvite Christian Dior-kjole til Oscar-utedelingen i 2006 - da hun også vant en av de prestisjetunge gullmennene. Kjolen var fra 1950-tallet, og Reese fant kjolen i en vintagebutikk i Paris og var selvsagt helt unik på den røde løper.

Eksklusiviteten er viktig når det kommer til vintage og second hand, prisen kan være alt fra en krone til tusenvis av kroner.

Les også: Butikkene du ikke visste du elsket
Les også: Dronningen av vintage
Les mer her: Slik lykkes du med vintage

Har du et vintageplagg du elsker? Mors gamle brudekjole? Eller 70-tallskjolen hun brukte da hun var ung? Bestemors håndveske? Fars glade platåsko? Vintage handler først og fremst om følelsen av klærne - de har kanskje litt sjel? Hva mener du - diskuter nederst i saken!

136

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken