(SIDE2): Når en tenker på mote generelt sett så er det ikke arbeidsklær det første man ser for seg. Men det var noe av det som sto på menyen da kronprinsesse Mette-Marit (35) fikk med seg da hun troppet opp for å feire at motebransjen har etablert Norsk Mote Institutt etter fire års jobbing.

Kronprinsessen er som kjent høy beskytter av Norsk Designråd og en ivrig forkjemper for norsk design. Åpningen av Norsk Mote Institutt var det første arrangementet hun har vært på i løpet av den pågående moteuken i Oslo.

Blå prinsesse
Mette-Marit kom korrekt antrukket i sin yndlingsfarge marineblå - kjolen var i silke med glidelås og volanger fra Nåløyet-vinner FIN. På føttene bar hun franskinspirerte sko (kanskje inspirert av på skoene til Marie Antoinette) med volanger og høye hæler.

Det er ikke så ofte kronprinsessen slår til med masse tilbehør, men onsdag kveld hadde hun valgt turkise øredobber og armbånd til antrekket, samt en glitrende diamantring på venstre hånd.

Flere kjente satt på de første radene, redaktører i motemagasiner, kjente norske designere som Peter Løchstøer (en av initiativtaker til instituttet) og modeller.

Takket Mette-Marit
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og prosjektleder for etableringen av instituttet, Thor Husby, satt ved siden av Mette-Marit på første rad, og Brustad var til stede fordi departementet og Innovasjon Norge har spyttet i 2,2 millioner kroner til designsamarbeidet.

- Dette er noe motebransjen og næringslivet i Norge trenger. Vi er kjempegode på norsk design og vi trenger å synes i utlandet, sier Brustad om opprettelsen av instituttet.

Ministeren ønsket videre å takke kronprinsessen fordi hennes rolle innen norsk design.

- i skal være glade for at vi har en kronprinsesse som ønsker å stille opp for norsk design, og som velger det når hun er i både inn- og utland.

Målet med instituttet er å samle aktører på ulike plan innen motebransjen og dermed fungere som en enhet utenfor landets grenser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Til utlandet
Artisten Samsaya var konferansier for første gang og en litt nervøs ledet an programmet som startet med at Rebecca Karijord sang.

I løpet av den over times lange presentasjonen av det splitter nye instituttet som skal jobbe for å få norsk mote ut av Norge og inn i utenlandske markeder, fikk Mette-Marit presentert forretningsideene og samarbeidspartnerne som skal løfte norsk design til et nytt nivå.

Blant medlemmene er store og tunge aktører i bransjen som Helly Hansen, som viste arbeidstøy og fikk kronprinsessen og resten av salen til le litt da Samsaya kalte klærne like kule som hip hop-klær. Bik Bok, som er store i Norge og utland og kleskjeden Voice var også representert. Andre aktører som er medlemmer er blant annet Norsk Form, Norsk Moteforum, magasinet Henne, en rekke norske designere som har visninger under moteuken i Oslo og Kunsthøgskolen i Oslo - for å nevne noen.

Åpningen av instituttet kom halvveis inn i Oslo Fashion Week som fortsetter til og med lørdag - Side2 er med hver eneste dag og gir daglige oppdateringer fra catwalken, kjendisene og festene.