(SIDE2:) Det finnes mange forskjellige stiler, og ulike yrker. Noen yrkesgrupper har kleskoder, mens andre ikke.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Disse jentene har klart å beholde sin personlige stil uansett.

Ingen gråmus
Elisabeth Gamlemshaug Lillebø mener det ikke er nødvendig for lærere å kle seg grått og kjedelig.

- Jeg har inntrykk av at alle lærere kler seg forskjellig! Det finnes så klart de som har den typiske «gamle» lærerstilen med strikkejakke og fritidssko. Men jeg vil helt klart si at klesstilen hos lærere varierer like mye som klesstilen på andre arbeidsplasser, sier Lillebø.

- Jeg kjører samme stil uansett om jeg er på jobb eller hos venner. Det viktigste er at jeg føler meg vel, da møter jeg utfordringene i hverdagen lettere. Jeg tror nok kanskje at min stil kan karakteriseres som litt laidback med innslag av jålerier. Jeg liker å pynte meg, men er opptatt av å være komfortabel også, sier hun.

Pent antrekk
Charlotte Gundhus arbeider som researcher og juniorkonsulent i rekrutteringsbyrået Hammer og Hanborg.

- I Hammer & Hanborg har vi en felles oppfatning om at det skal være pent antrekk. Skal man i møter, tilpasser man klesvalget etter hva som er vanlig klesstil hos den aktuelle kunden. Det er viktig å være klar over hvilke kleskoder som gjelder i ulike bransjer, og på de ulike nivåene i en bedrift, sier hun.

Gundhus forteller at man likevel kan velge sin egen stil, så lenge man ser «fresh» ut.

- Jeg liker når looken er enkel, klassisk, velpleid. Og med fine materialer og snitt.

- Da jeg først startet her, trodde jeg at jeg måtte kle meg i dress hver dag, men det viste seg at det beste var å være seg selv. Det viktigste er å være komfortabel med seg selv, og føle seg komfortabel i rollen man er i, sier Gundhus.

SJEKK OGSÅ: Dette koster 300 kroner

Trendy journalist
Mina Helene Knudsen arbeider som journalist i Aftenposten Kultur. Hun mener de fleste journalister generelt kler seg trendy, og at de har en god klesstil.

- Mennene kler seg ofte i skjorte og jeans, kanskje også med en fresh dressjakke over. Noen kjører stilen helt ut med manneveske, noe jeg synes er kult. Med klesstil henger jo også sammen med alder. De eldre er kanskje ikke like opptatt av trender og mote som oss yngre. Kulturpersoner spesielt, er kanskje mer opptatt av mote. Jeg synes i hvert fall at det ser slik ut. Som journalist er det viktig å se bra ut synes jeg, men stilen er opp til hver enkelt, sier hun.

Knudsen mener at det er lettere å gjøre en bra jobb – spesielt når man skal ut å snakke med mennesker, når man tar seg bra ut.

- Jeg vil si min stil er rocka, men med en elegant side. Jeg liker å sette sammen ulike plagg til noe helt nytt, gjerne med stilig tilbehør. Det å ha en dressjakke hengende i skapet er alltid lurt, den bruker jeg ofte til ulike plagg, og på jobb. Basisklær i nøytrale fager er jeg også glad i, for da kan du sprite det opp med fine sko eller boots, dressjakke, skjerf og smykker. Det viktigste er at jeg føler meg vel i det jeg går i. Jeg tror personligheten min skinner gjennom hvordan jeg kler meg, eller at klesstilen min skinner gjennom personligheten min, sier Mina.

Fri stil
Kirsti Hestholm er student. Hun kler seg gjerne trendy – det eneste det står på er lommeboka.

- Siden jeg er student står jeg helt åpen til å kle meg slik jeg selv ønsker. Jeg føler ikke noe press til å kle meg på en bestemt måte, men liker å følge med på hva som skjer i motebildet og hva som passer til meg og min kropp. Siden man er student, er det litt begrenset hva man har råd til, sier hun.

- Måten jeg kler meg på skolen, er lik stilen jeg kler meg i på fritiden òg. Jeg varierer litt på stilen min fra dag til dag. Jeg kan være veldig casual en dag, mens neste dag kan jeg være mer rocket eller boheminspirert.

Klassisk og enkelt
Berivan Karim er økonomimedarbeider ved Codan i Oslo. Hun mener det er viktig å kle seg representabelt.

- Jeg tror de fleste hos oss forsøker å kle seg enkelt, klassisk og pent, sier Karim.

- Det finnes ikke akkurat en kleskode, men det var en periode jeg måtte gå med joggesko på jobb, på grunn av flytting. Det var pinlig. Når man jobber med økonomi går man ikke akkurat med joggis.

Berivan synes jobbstilen passer godt med hennes personlige stil.

- Jeg liker å kle meg enkelt og klassisk. Litt søtt, og luksuriøst – så lenge jeg har råd til det, sier hun.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

– Mammapermisjon er også jobb!
Caroline Iversen ble mamma til lille Olivia i fjor.

- Det finns ikke akkurat en spesiell kleskode for dem som er på mammaperm. Men samtidig er det vel felles for alle mammaer at man liker å kle seg behagelig til daglig, fordi man er mye hjemme eller ute og triller. På trilleturer har vi joggesko og behagelige klær alle sammen. Skal jeg noe spesielt liker jeg å pynte meg, men det gjør vel de fleste, sier Caroline.

Iversen er fremdeles opptatt av mote, men ikke i like stor grad som før hun ble mor. Hun mener hun er blitt mye mindre «jålete» nå. Likevel føler hun et press for å se bra ut som nybakt mamma.

- Presset kommer ikke fra oss mødrene, det kommer utenfra. Alle er spent på å se hvordan den som nettopp har fått barn ser ut. Så jeg vil alltid pynte meg når jeg vet jeg skal møte folk. Det som er litt komisk er at folk har helt feil inntrykk av det å få barn. Folk tror at kroppen forfaller helt, men det er jo ikke slik. Klart man blir større, man bærer jo et barn på flere kilo, men de aller fleste kommer raskt tilbake i form. Kvinnekroppen er skapt for å takle det!

- Det er umulig å komme ut fra sykehuset å se ut som man har aldri har fått barn. Kroppen trenger tid til å leges, sier hun.

– Du selger deg selv
Charlotte Elveland arbeider som makeupartist og stylist hos Jan Thomas Studio. Hun mener yrkesvalget skaper et visst press, fordi hun alltid ønsker å se bra ut.

- Du er din egen salgsvare, på en måte. Når folk skal velge sin frisør eller makeupartist, så vil de velge den som er mest lik seg selv, eller den han eller hun synes ser kul ut. I en salong finnes det mange forskjellige stiler og personligheter, og vi skjuler det ikke. Det er dette som gjør en salong spesiell, synes jeg.

- Min personlige stil er veldig forskjellig. Enten klassisk glam, litt bohem eller rocka. Jeg er veldig glad i svart. Det viktigste er å stole på seg selv, og sine egne stilvalg. Mange sier at jeg har en utpreget frisørstil, sier Elveland, som er aktuell som stylist i magasinet Mønster.

Vil inspirere kundene
Bloggeren Lene Orvik, som er butikksjef på BikBok i Ålesund, føler ikke press for å kle seg pent på jobb, men hun vil gjerne inspirere andre.

- Jobbstilen samsvarer så til de grader med min egen. Jeg føler ingen press, jeg kler meg som jeg vil. Jeg vil representere butikken på best mulig måte, og også være til inspirasjon for kundene, sier hun.

- Jeg liker å være komfortabel, men samtidig kan jeg også kle meg litt edgy. Og så liker jeg å jåle meg til. Det viktigste for meg, er løse plagg oventil, det er ett must.

LES MER:Lag din egen kjole

Se bilder av alle jentene i bildekarusellen under.

4037