Gå til sidens hovedinnhold

Mamma Mia, diskofeber!

ABBA var trendsetterne for musikken og klærne på 70-tallet og har gjort diskostilen udødelig.

(SIDE2): «Mamma Mia!» har premiere denne helgen og det loves at man blir sittende å synge med og kanskje til og med danse i kinosetet. Det er diskofeber i byen.

Les våranmeldelse av filmen: Denne filmen vil glede mange

Ikoniske
De svenske suksessbandet ABBA har med sin mote og musikk vært ikoniske siden 70-tallet. Klarer man la være å rocke til musikken så er man god. ABBA herjet hitlistene, motebildet og diskoscenen i ti år, fra 1972 til 1982. Da ble disko erklært død.

Anni-Frid (Frida) Lyngstad og Agnetha Fältskog utgjorde den kvinnelige delen av gruppa som også besto av Benny Andersson og Björn Ulvaeus. Anni-Frid og Agnethas stil gjorde dem til klare trendsettere i tiden og ble kopiert over en høy platåsko gjennom hele det fargerike tiåret. Spandexbukser med sleng så vide at man kunne gjemme et voksent menneske inni, ultrakorte hotpants og skyhøye platåsko gjorde dem til de like store idoler innen mote som innen musikksjangeren.

Aktuell
Slengbusker, bohokjoler og maxikjoler er i vinden denne sommeren og blir med oss neste sommer også. Det gjør ABBA-jentene superaktuelle og en uttømmelig inspirasjonskilde til den herlige 70-tallsstilen.

Agnetha var den blonde i gjengen, langt, nesten hvitt hår med midtskill, mens hennes makker Anni-Frid var den mørke med tung pannelugg - rimelig i trend med hårtrenden slik vi ser det i dag. Jentene så fantatiske ut og følte selvsagt moten i løpet av tiåret de var superhotte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

70-talls moten
Diskomoten ble ikke akseptert som hverdagsmote, den måtte bare brukes på klubber og til fest der det virkelig skulle danses. 70-tallet handlet om å mikse og matche selv - hippiemoten er et klart bevis på det. Det etniske ble viktig, folk hadde begynt å reise og tok med seg trender fra fjerne strøk hjem. Strikk var i skuddet - gjerne hjemmestrikkede ponchoer, kardiganer a´la Starsky og Hutch, vester og lange skjerf. Stoffer som akryl, satengpolyester, jersey og viskose ble brukt mye.

Men noen store trender var allikevel gjeldende - vide kaftaner, slengbukser, jumpsuiten, hotpantsen, halternecktopper, minikjolen og den dekkende og flagrende maxikjolen.

Les også: Slik får du hippielooken

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg