(YEYE):Antall omplasseringer av hund har eksplodert siden 2006. Hundrevis av hjerteknusere settes på gata på grunn av dårlig research og ren latskap. Noen av dem finner nye familier, mens andre må dø.

Verden har ikke vært den samme siden Paris Hilton dukket opp med en Chihuahua i vesken sin i 2005. Plutselig ville «alle» ha hund, og fortrinnsvis i størrelse XS.

Hunder må ha mosjon, intellektuell stimulans, klare regler og kommandoer, og mye kjærlighet.

Kjøper feil hund
På grunn av stor etterspørsel ble det fort lange ventelister på de mest populære hundene, deretter «forsvant» også alle andre favoritthunder i stigende grad. Derfor kjøper folk nå noe annet enn de først hadde tenkt seg.

- De færreste tenker seg om når de kjøper hund, forteller Anne Søfteland i Omplassering Vest. - De er isteden så opptatte av å skaffe seg hund at de ikke tar hensyn til hva slags rase de tar i hus.

Det kan være katastrofalt både for hund og eier.

Ventelister
På grunn av stor etterspørsel blir det fort lange ventelister på de mest populære hundene, deretter «forsvinner» også alle andre favoritthunder i stigende grad. Derfor kjøper folk noe annet enn de først hadde tenkt seg.

I genene
Enkelte hunderaser er avlet frem for å bistå i jakt eller gjeting. Hvis de ikke får stimulert sine naturlige instinkter, vil de bli ulykkelige og utvikle uønsket atferd.

Hvis de ikke får stimulert sine naturlige instinkter, vil de bli ulykkelige og utvikle uønsket atferd.

Hunder må ha mosjon, intellektuell stimulans, klare regler og kommandoer, og mye kjærlighet.
Hvis de ikke får stimulert de naturlige instinktene sine, vil de bli ulykkelige og utvikle uønsket atferd

Eierens skyld
- Folk som kvitter seg med bikkja si fordi den ikke oppfører seg som de ønsker, hiver faktisk ut sitt mest hengivne familiemedlem for noe de selv er skyld i.

Ungdommer er uvitende
Mange ungdommer er ikke klar over hva som egentlig skal til for å ta vare på en hund, og går på en smell når hunden blir eldre og sensasjonsverdien er borte.
- Mange unge par kjøper seg også hund, men innser ikke at de kanskje ikke vil være sammen livet ut, eller at hunden vil ta mye av «deres» tid sammen.

Også kjærester som kjøper hund for å prøve å redde forholdet sitt, er et stort problem.

- Vi kjøper ofte dyr for å prøve å dekke våre egne behov, og når vi ikke trenger det lenger, så blir bikkja overflødig. Det er ikke forsvarlig, mener Søfteland.

Ikke en del av familien
Anne har omplassert over 1000 hunder, og sier folk ikke ser ut til å tenke på hunden som et familiemedlem.

- Folk kjøper seg ny leilighet i et boligkompleks med dyreforbud, selv om det finnes mange andre alternativer. Det store trøkket kommer rett før påske - da ringer folk i siste liten og tvinger meg til å ta hundene deres fordi de skal på ferie og kennel er «for dyrt».

- Truer meg med avlivning
- Hvis ikke jeg tar dem imot, blir de avlivet, sier de. De gjør meg til bøddel, og jeg har ikke hjerte til å si nei, tordner Anne.

- Du ville ikke satt igjen et søsken eller barn på gata, så hvorfor må hunden lide? Husk at de ikke velger oss, det er vi som velger dem.

Enkle grep
Det er ikke alltid det fungerer å ha hund – sånn er livet. Angrer du på at du har skaffet deg hund og tenker på omplassering, burde du først ha klart for deg hva som er problemet.

Et par enkle grep er ofte det som skal til for å løse det, og Anne har snakket mange ut av knipa.

En kastrering er ofte alt som skal til. Hormoner skaper mye trøbbel

Hundepasser:

 • Har man ikke nok tid til hunden sin, finnes masser av eldre mennesker som kunne tenke seg en turkamerat. Ungdom lufter også gjerne hunder for en liten penge.

Hundepsykolog:

 • Tenker du å kvitte deg med Fido på grunn av atferdstrøbbel, kontakt en hundepsykolog eller spesialist, spør på forumer på internett, eller hør med veterinæren din. Ofte kan du få en «ny» hund på bare et par timer.

Selvinnsikt:

 • Noen ganger virker ting verre enn de er, og det er ofte nok å bare begynne å tenke litt annerledes. Spør deg selv om det ikke bare du som er litt vrang.

Hva krever en hund?
For å lære hunden at noe er riktig eller feil, er det viktig at du går fram på en riktig måte.

Søfteland forteller at valpetrening er alfa og omega. De fleste nærmiljøer har klubber med slike kurs.

Hunder trenger en tissetur om morgenen, en lengre tur om ettermiddagen, samt en kveldstur.

- Det er greit at det er mer fristende å krølle seg opp i sofaen med en kopp kakao og se på Cæsar når snøen fyker på utsida, men bikkja må ha mosjon.

Man trenger ikke bare å gå en tur hver eneste gang.

Flotte aktiviteter
- Det er så mange måter man kan aktivisere hundene på som ikke krever at du er klar for OL. Få med deg en turkamerat for eksempel, still dere i en bakke og rop hunden opp og ned, det kan dere gjøre i fem minutter og det er faktisk nok. Eller legg ut godbiter i hagen så den kan lete dem opp, gi den leker som inneholder godbiter, og så videre.

- Klikkertrening kan du gjøre hvor som helst og når som helst, og brukes for å forme oppførsel. Eieren har en boks som man kan klikke på i det hunden gjør noe man ønsker, og så gir man gjerne godbiter i samme slengen, så skjønner hunden at her er det bekreftelse å hente.

- Agilitytrening, eller trening på hinderbane, gir hundene både fysisk og intellektuell stimulans, de får være sammen med andre hunder, og ikke minst skape et positivt bånd til eieren som kan forandre livet ditt.

DYSTER STATISTIKK

Etter jul har Søfteland startet en gjennomgang av arkivet i Omplassering Vest og fører nå opp ting i statistikk. Her er noe av det som viser seg:

 • 70 prosent av hundene er under 2 år («klatrealderen»)
 • 75 prosent er hannhunder (mellomstore og store)
 • 65 prosent omplasserer hunder pga. tidsmangel
 • Over 50 prosent av hundene fikk ca. en time samvær med familien sin om dagen
 • 50 prosent er understimulerte
 • Over 80 prosent gikk på butikkfôr
 • Nesten 70 prosent har ikke gjennomført dressurkurs
 • Under 50 prosent er ikke chipmerket
 • Nesten 60 prosent har dårlig båndtrening

Innse hva du har: - En hund er omtrent det beste som kan skje et menneske – den vil aldri svikte deg. Hvorfor er vi så villige til å svikte den? spør hun.

For siste nytt fra Yeye: Gå til forsiden her