Gå til sidens hovedinnhold

Verdens kuleste sneakers

Her kjøper du joggeskoene neste gang du er på tur.

(SIDE2): Sneakers er et amerikansk uttrykk for sko som brukes til sportslige aktiviteter. Det være seg joggesko, basketsko, tennissko eller tilsvarende. Ordet sneakers kan dokumenteres tilbake til 1887, når the Boston Journal of Education refererte til «sneakers» som navnet ungdommene hadde på sine tennissko. Denne skotypen har overtatt rollen som de vanligste bruksskoene nær sagt over hele verden. Men i USA er, som ofte ellers, hysteriet størst, og her er sneakers mye mer enn bare sko.

Les mer om reise i Side2s reisespesial: Klikk her!

Sneakers – kultur og investeringsobjekter
Riktig nok er det ikke lenger like ofte at ungdommer overfalles og ranes på grunn av sine sneakers, som det var for 10 år siden. Gatekulturen har utviklet seg videre og er nå enda mer kommersiell og naturligvis «big business». Enkelte samlerobjekter av sneakers går for millioner av kroner på auksjoner, og det er nærmest opptøyer foran de viktigste butikkene når nye spesialmodeller lanseres.

Vinn en reise til New York! Klikk her.

Verdens kuleste Sneaker stores
Hvorfor ikke kjøpe gaven til den som har alt i en av de virkelig hippe butikkene neste gang du er ute å reise? Vi gir her en oversikt over noen av de kuleste butikkene for kjøp av sneakers, enten du nå er i Storbritannia, Tyskland, Japan eller USA. Men husk at selv om du ikke skal ut å reise, så finnes det trøst i Norge. Trøsten heter Hall of Fame og ligger i Kirkegata 20.

Alive Rivington Club
Alive var en av de første originale sneakers boutiquene i New York. Store merkevareleverandører av sneakers bruker denne butikken spesielt for å teste nye modeller. Det være seg Reebok, Adidas, Puma, Nike eller Saucony. Butikken og dens konsept har vært en betydelig pådriver av gatekulturen i New York. Butikken holder åpent sju dager i uken, normalt fra 12:00 til 19:00, (18:00 på søndager). Du finner Alive Rivington Club på 158 Rivington Street, New York City.

Få reisetips New York hos Reiseplaneten.

Bodega er en av USAs «cooleste» sneaker stores. Du finner Bodega i Boston. Navnet er hva butikken tilsynelatende utgir seg for å være, nemlig en bodega som selger diverse mat- og drikkevarer. Men bak lukkede dører finner du noen av de kuleste designsneakers du kan tenke deg. Er du skikkelig sneakersfan, så reiser du på pilegrimstur hit. Adressen i Boston er 6 Clearway Street.

Last ned reiseguide om Boston her.

Flight Club er paradiset for alle samlere av sneakers. Fra gulv til tak finner du de «hotteste» skoene fra i går, i dag og i morgen. Utstillingene og presentasjonen av skoene kan lett assosieres med hva du finner på et museum. Er du på jakt etter Air Jordan V fra 1990? Du finner dem hos Flight Club, enten du nå er i Los Angeles, (503 North Fairfax Avenue) eller i New York, (124 Nassau Street, Greenwich Village).

Last ned gratis reiseguide til om LA her.

Atmos i Tokyo, Japan, er en ikonisk sneaker store. Her selges Nike, The North Face, Puma, Levis og Head Porter, og naturligvis ikke bare de vanlige utgavene, men også spesialmodeller og samleutgaver. Adressen i Tokyo er 4-32-8 Jingumae, Shibuya-ku. Atmos har nå utvidet med en butikk i Harlem, New York City, (203 W 125th Street, Harlem).

Size? er butikken du skal oppsøke hvis du er i Storbritannia. Alle kjente merker av sneakers er å finne her. Du finner mer også mer enn sportssko hos Size?, her er naturligvis også bøker, magasiner, klær og samlegjenstander. I tillegg møter du en betjening som er dedikerte sneaker fans. Kanskje det nærmeste du kommer et Sneakers-imperium i Europa?

Adresser:
Carnaby Street (Soho), London

200 Portobello Road, Notting Hill, London

37a Neal Street, Covent Garden, London

98–100 The Horsefar, Bristol

15 Middle Pavement, Nottingham

18 Market Street, Manchester

Bold Street, Liverpool

17 Union Street, Glasgow (Skottland)

26 Wicklow Street, Dublin (Irland)

Solebox i Berlin er et ypperlig valg for deg som ønsker å finne alt som hører til sneaker-kulturen. Solebox regnes som en av de beste butikkene i verden når det gjelder sneakers, og har tilhengere fra hele Europa. Adressen i Berlin er Nuernberger Strasse 16.

Få reisetips om Berlin hos Reiseplaneten.

HUF i San Francisco ble etablert i 2002 av en profesjonell skateboarder, Keith Hufnagel, derav navnet. Hensikten var å kunne selge produkter som du ikke fikk tak i andre steder i San Francisco. I løpet av årene har flere HUF-butikker dukket opp. Her får du også klær. HUF samarbeider med en rekke kjente merkevarer, f.eks. Adidas, Vans, Mosley Tribes, Nike og DVS.

Adresser:
8112 Sutter Street (San Francisco)

516 Hayes Street (San Francisco)

410 N. Fairfax (Los Angeles)

Få gratis reiseguide om San Francisco hos Reiseplaneten.

Den kanskje aller beste sneakersbutikken er Undefeated. Fra å være en enslig butikk i Los Angeles, finnes Undefeated nå også i Santa Monica, Las Vegas og Tokyo. De har sin egen liste (tilsvarende Billboard) som er retningsgivende for gateartister og designere over hele verden når det gjelder gatekulturen og sneakers. Undefeateds egen logo har dessuten blitt in å bruke, og deres egne merkevarer blir nå solgt gjennom flere andre butikker. Undefeated samarbeider nært med blant annet Nike, Reebok, Converse, New Balance og Puma.

Adresser:
112.5 S La Brea Los Angeles

2654-B Main Street Santa Monica

4480 Paradise Road #400 Las Vegas

2F Houseton B.L.D.G. 4-28-2 Jungumae Shibuya-ku (Tokyo)

(kilder: Askmen.com / wikipedia.org)

Kommentarer til denne saken