(SIDE2): Det er noen kvinner som i mye større grad enn andre har påvirket motene, og hva kvinner velger å gå med. Vi har plukket ut de vi mener er de aller største under.

Audrey Hepburn

Audrey Kathleen Ruston ble født i Belgia i 1929, og hadde en engelsk far og en nederlandsk mor (baronesse van Heemstra). Hun gikk på skole i England, og etter andre verdenskrig flyttet hun til Amsterdam. Der spilte hun i en reklamefilm for KLM før hun senere flyttet til London. Der spilte hun i flere musikaler og teateroppsetninger før hennes filmkarriere tok av. Hepburn døde i 1992, og hun var gift to ganger (Mel Ferrer fra 1954 til 1968 og Andrea Dotti fra 1969 til 1982). Hun fikk to barn; Sean Hepburn Ferrer og Luca Dotti.

Hvorfor er hun et moteikon? Hun hadde en strålende smak privat, og på film ble hun kledd i aller siste mote. Likevel mener ekspertene at hennes største bidrag var den selvtilliten hun alltid viste. Hun gikk ikke bare med klærne hun hadde på seg, hun var klærne. At mote for Hepburn var en livsstil (selvfølgelig i tillegg til alt det humanitære arbeidet hun gjorde) er også en viktig grunn til at så mange har Audrey Hepburn som sitt moteforbilde. Mens hun levde, og nå.

Edie Sedgwick

Edie Sedgwick ble født i Santa Barbara i California i 1943. Hennes foreldre var Alice Delano de Forest og Francis Minturn Sedgwick, og de var enkelt sagt styrtrike. Etter en overbeskyttende barndom flyttet Edie til New York i 1965. Der møtte hun Andy Warhol, og begynte å spille i flere av hans filmer. Selv om filmene aldri var noen store suksesser begynte moteblader å skrive om Edie og hennes spesielle stil. Warhol kalte henne for sin superstjerne, men i løpet av et meget hektisk år ble forholdet etter en stund kjøligere. Hun hadde så et kort forhold til Bob Dylan før hun ble sammen med Dylans bestevenn på den tiden, Bob Neuwirth. I 1971 giftet hun seg med Michael Post, som hun hadde møtt på et psykiatrisk sykehus for behandling av både mentale problemer og narkoavhengighet. Hun døde senere samme år etter det som sannsynligvis var for mye alkohol.

Hvorfor er hun et moteikon? Edie har blitt kalt alt fra den første pønkeren til den første som brukte moten som et image istedenfor for å forsterke seg selv. Hun kunne komme på fest med sin bestemors juveler, en lang kjole og ingen sko. Eller tights, falske øyevipper og store ørringer. Skal du påpeke en moteretning Edie kanskje kan sies å være den som startet så var det at hun blandet og skapte noe nytt med mye gammelt.

Jane Birkin

Den engelske skuespilleren ble født i London i 1964 og var datter av en teaterskuespillerinne og en kommandør i marinen (og spion) i England. Hun slo igjennom i det som har blitt kalt Swingin' London, og spilte i filmer som Blowup og Wonderwall. I 1969 sang hun sammen med Serge Gainsbourg:

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("630b628b-2557-49d9-b25c-3e697a6b9a43");} catch (err) {}

Hvorfor hun er et moteikon? Swingin' London skapte en stil som har holdt seg siden, og blandingen av frilynthet og åpenhet i både væremåte og mote har kommet fra flere, men kanskje mest fra Birkin.

Cher

Cherilyn Sarkisian ble født i 1946 i California, og slo gjennom sammen med sin mann Sonny Bono (først var de venner, så elskere og så gift). Hun har senere hatt en haug med hits og spilt i svært mange populære filmer.

Hvorfor hun er et moteikon? 60-tallet og 70-tallet var klart preget av Chers stil, og hun var på mange måter forsidepiken til moten fra de tiårene. At hun senere muligens ble litt vel mye kreativ i sine klesvalg har ikke ødelagt det faktum at svært mange kvinner så gjerne ville kopiere Chers stil.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("4129d628-263b-49ca-8e95-be1609ad2ec9");} catch (err) {}

Janis Joplin

Janis Joplin ble født 19.januar i 1943, og slo gjennom som sanger mot slutten av 60-tallet. Hun døde den 4.oktober 1970.

Hvorfor er hun et moteikon? Ta en tur på et universitet i dag, eller reis tilbake til 1968.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("564e1cb8-81b3-473a-9ebd-49cdae02e487");} catch (err) {}

Jaqueline Kennedy Onassis

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis ble født den 28.juli 1929 og var kona til John F.Kennedy fram til han døde i 1961. Fem år senere giftet hun seg med Aristotle Onassis, en gresk shippingmagnat. Hun døde den 19.mai, 1994.

Hvorfor er hun et moteikon? Kennedy var et moteikon hele sitt liv, men kanskje mest av alt som den første presidentfruen kvinner virkelig så opp til.

Farrah Fawcett

Farrah Fawcett ble født den 2.februar 1947 i Texas, og begynte sin karriere som reklameskuespiller/modell. Hun var en av de originale Charlie's Angels og ble i tillegg en suksessrik businesskvinne.

Hvorfor er hun et moteikon? Fawcett var en av de mest brukte reklamemodellene mens hun var modell og ble så et ikon på film og tv. Hennes poster fra 1976 solgte hele 12 millioner eksemplarer. Menn ville ha Farrah, og kvinner ville gjerne se ut som henne.

Grace Kelly

Grace Patricia Kelly

Grace Kelly ble født i Philadelphia i 1929. Hennes far var idrettsmann, og ble rik på sin entrepenørvirksomhet. Hennes mor var den første kvinnen som hadde vært sjef for fysikk ved Universitetet i Pennsylvania. Grace Kelly startet som modell som svært ung, og fikk sin første hovedrolle på teater som tolvåring. Hun hadde senere en svært suksessfull karriere på teater og tv før hun ble skuespiller for studioet MGM. I 1955 var hun på filmfestivalen i Cannes og møtte Prins Rainer III av Monaco. Året etter var Grace Kelly prinsesse av Monaco. Grace Kelly døde i 1982 etter at hun fikk slag mens hun kjørte bil med sin datter Stephanie.

Hvorfor er hun et moteikon? Først som skuespiller og senere som prinsesse var hun svært motebevisst, og et forbilde for svært mange. Hennes stil ble kopiert av svært mange som klassisk, men likevel moderne.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("c4d4013e-5e53-4475-83be-c0e44b6e8c60");} catch (err) {}

Bettie Page

Bettie Mae Page ble født i Nashville i USA i 1923, og kom fra en fattig og problematisk bakgrunn. Hun begynte som modell i 1950, og var den første kjente pornografiske modellen i USA. Hennes sadomasoschistiske biler var ekstremt populære, og hun hadde også en stor karriere som burleskartist. Det hun likevel tjente aller mest penger på var som modell for undertøy og pinup-bilder som bildene over. I 1957 ble hun en gjenfødt kristen.

Hvorfor er hun et moteikon? Uten Bettie Page hadde du ikke hatt Lady Gaga, for å si det slik.

Josephine Baker

Den 3.juni 1906 ble Josephine Baker (Freda Josephine McDonald) født i St.Louis i USA. Hun ble den første svarte kvinnen som fikk hovedrolle i en amerikansk film, og fikk heder for sin innsats for den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Hun var danser, skuespiller og sanger.

Hvorfor er hun et moteikon? Hun var den første fargede som kom på forsider, og som dermed ble et forbilde for både fargede - men også andre med god motesans.

HTML EMBED
try {MusicNodes.addNode("5330ae15-84fa-4b14-baec-9bec91755626");} catch (err) {}

Coco Chanel

Gabrielle Bonheur Chanel ble født den 19.august i 1883. Hun var den eneste moteskaperen som kom med på Times liste over de 100 viktigste menneskene i det 20.århundret.

Hvorfor hun er et moteikon? Trenger du å lure på det?

Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson ble født i Los Angeles i 1926. Gjennom sin karriere som modell, sanger og skuespiller var hun et ikon for svært mange.

Hvorfor er hun et moteikon? Marilyn Monroe har fått mye av æren for at moten er feminin. Mange kvinner har nok takket henne, men enda flere menn...

Alexa Chung

Alexa Chung ble født den 5.november i 1983 i Hampshire i England. Hun er kjent som modell (hun begynte som tenåring for britiske magasiner før hun ble tv-personlighet).

Hvorfor er hun et moteikon? Alexa er kvinnen bak Mulberrys veske Alexa. Vogues redaktører kaller henne et motefenomen.

Olivia Palermo

Olivia Palermo ble født den 28.februar i 1986 i Connecticut i USA. Hun er en av "skuespillerne" i The City. Hun har også jobbet som modell. I 2010 ble hun kåret til «verdens mest moteriktige person.»

Hvorfor? Se kåringen over, og omtrent alt annet hun har gjort - og hvor mange som kopierer hennes stil.

Er det noen vi har glemt? Noen andre som burdet vært med? Bruk kommentarfeltet under!