(YEYE): Tenåringsmodellenes helse kom for alvor i fokus i august i fjor, da to søstre og catwalkmodeller døde av sult og hjertestans. Den ene av søstrene, Eliana Ramos (18) hadde i lang tid levd på kun agurk og Cola Light, og døde i februar 2006. I fjor døde søsteren hennes, Luisel Ramos (22), etter å ha gått på catwalken.

Ledelsen i London Fashion Week ønsker å forby radmagre og veldig unge jenter å gå på catwalken under moteuken, melder KK.no. Samtidig strømmer det inn protester fra modellbyråer og designere som mener at det skal være lov å vise frem unge jenter med skinn, bein og knokler Dette blir det debatt av.

Sultspioner
Ifølge KK.no satte London Fashion Week i fjor en minimum aldersgrense på 16 år for modellene. I år har de satt inn flere tiltak. De har nemlig hyret inn syv modeller som skal fungere som «sultspioner» for å avsløre spiseforstyrrelser blant jentene. De skal også melde om dopbruk, seksuelle overgrep og trakassering.

Styret ønsker også at helsekravene skal bli enda strengere, slik at modellene må vise frem en attest på at de ikke har spiseforstyrrelser, og bevis på at de spiser flere ganger om dagen.

Heftig debatt
Vedtakene om 16 års aldersgrense, helseattester og spioner har skapt en heftig debatt blant designerne og motehusene. Noen mener til og med at dette i verste fall kan bety slutten for moteuka.

For at dette ikke skal skje, så etterlyser London Fashion Week en internasjonal avtale for å bekjempe 0-størrelsen.

-Hvis det er kun London Fashion Week som følger reglene om BMI og alder, så vil jo det føre til at ingen vil jobbe i London. Da vil ingen kjente modeller eller designere delta i moteuken, som er den mest attraktive kommersielt sett, sier styreformann Hilary Riva.

Debatten raser også i Spania
Hvem som har rett til å bestemme modellenes utseende, alder og vekt, er også en opphetet debatt i Madrid, som arrangerer Madrid Fashion Week.

Tre modeller har blitt utestengt fra catwalken fordi de ser ut som skjeletter. Dette skjer som et resultat av fjorårets påbud om at alle modeller skal ha en BMI på over 18 for å kunne delta. Dette forbudet skapte debatter i moteverdenen da det ble vedtatt.

Alle modellene i Madrid Fashion Week blir veid, og siden loven ble vedtatt har ti modeller blitt sendt hjem fordi de var for tynne.

Mer fra YEYE: Gå til forsiden her