(SIDE2): 12. januar i 1959 startet Berry Gordy opp Motown i sin hjemby Detroit. Lite visste han nok da om at dette var starten på det som skulle bli tidenes mest sagnomsuste plateselskap.

Hitmaskin
I Motowns gullalder fra 1961 til 1971 leverte artister som Smokey Robinson, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Diana Ross og The Jackson 5 hele 110 amerikanske topp 10-hits.

- Da vi startet opp Motown var Berry svært klar på at vi ikke skulle lage musikk kun for svarte. Vi skal lage musikk for alle. Og det er hva vi gjorde, sier legenden Smokey Robinson til The Observer i forbindelse med jubileet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Viktig for raseintegrasjon
Selv om det selvsagt er all den fantastiske musikken som sikret Motown dets høyst fortjente plass i musikkhistorien, er det likevel umulig å ikke nevne den store innflytelsen artistene hadde på raseintegrasjon innenfor populærmusikk.

- På konserter på 60-tallet satt de hvite på en side og de svarte på den andre. Det vi gjorde var at vi spilte en sang vendt mot de hvite, og så fremførte vi den samme sangen vendt den andre veien mot de svarte. Det var sånn det var på den tiden, forteller Joe Billingslea fra The Contours.

Men Motown-artistenes friske, uptempo og poporienterte sound krysset alle grenser, og gradvis ble svarte artister (i hvertfall de store stjernene) tilnærmet likestilt med sine hvite kolleger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Keep it simple, stupid!
Hemmeligheten bak Motowns popularitet, foruten de fantastiske artistene, lå i husprodusentenes nærmest fanatiske tro på at det enkle alltid er det beste. Filosofien fikk navnet KISS (keep it simple, stupid!)

Spretne tamburiner, melodiske basslinjer (ofte spilt av sagnomsuste James Jamerson) og svært fengende popmelodier var suksessoppskriften. Og i de ti gyldne årene fra 1961 til 1971, så det ikke ut til at noe kunne stoppe selskapets hitliste-imperium.

Flyttet til California
Etter noen turbulente år for Detroit, med økonomisk krise i bilindustrien og voldsomme raseopptøyer, bestemte Gordy seg for å flytte hele selskapet til California og Los Angeles i 1972.

- Jeg kjøpte bøker om jordskjelv og smog til Berry, for å forhindre at Motown ble flyttet. Men han var fast bestemt på å flytte til Los Angeles, siden det var der underholdningsindustrien var, humrer Smokey Robinson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Detroit raste
Folket i Detroit raste over Gordys avgjørelse, og ifølge Motown-sangerinnen Kim Weston har sårene aldri helt grodd.

- Mange er fortsatt sinte for dette. Etter at bilfabrikkene stengte og deretter Motown forsvant, har byen aldri vært den samme siden, mener hun.

Etter en tid med dårlig platesalg og flere flopper på filmmarkedet solgte Berry Gordy Motown i 1988. I dag er selskapet en del av giganten Universal Music Group. Men arven vil for alltid leve videre i de utallige tidløse klassikerne Smokey Robinson og alle de andre stjernene sjenket verden.

- Jeg tror ingen av artistene, Berry, og hvertfall ikke jeg selv, hadde noen aning om at verden fortsatt ville snakke om oss 50 år senere da vi løp opp og ned trappene i dette studioet, smiler Kim Weston.

Video: Smokey Robinson - «The Tears Of A Clown» (live)

HTML EMBED