Gå til sidens hovedinnhold

Møtte fadderdatteren etter 30 år

Anne Elisabet Bye Nielsen møtte sin datter etter 30 års kontakt. Se video.

(Nettavisen/Side2): - Beskjeden jeg fikk var at Marie Josephine skulle stå to skritt inn i rommet. Da jeg åpnet døra sto det den vakre, slanke og unge kvinnen der! Jeg var så overveldet – følte meg helt tom.

Anne Elisabet Bye Nielsen (67) snakker om sitt møte med Marie Josephine Nduwimana (35) i Burundi i fjor.

- Det er vanskelig å beskrive... Men der og da føltes det som «at dette er datteren min». Det var utrolig å holde rundt henne, og jeg kjente hennes behov for å møte meg også.

Les om den interaktive SOS-barnebyen: Klikk og redd et barn.

Preget av fattigdom
Marie Josephine var bare 5 år gammel da hun kom på barnehjem i Burundi, et lite land i Øst-Afrika, som også er et av verdens fattigste. Moren var død og faren for fattig til å kunne ta vare på datteren. Som 7-åring kom hun til SOS-barnebyen i Gitega. Det var da historien og den langvarige kontakten med den norske kvinnen fra Vestre Toten begynner.

- Første gang jeg var SOS-fadder var i 1969, vi var en syklubb som gikk sammen og ble faddere for en liten jente fra Østen. Etter hvert ble vi enige om at vi hadde anledning til å ha hvert vårt fadderbarn. Jeg fikk min egen fadderdatter, faren hadde ikke mulighet til å ta vare på Marie Josephine, sier Bye Nielsen og tar en pause.

Anne Elisabet valgte å bli fadder kort sagt fordi hun syntes det føltes riktig. I tillegg er SOS-barnebyer en politisk og religiøs nøytral organisasjon, noe 67-åringen synes er svært viktig.

- Marie Josephine fikk omsorg, en mor, søsken, hjem og utdannelse – det noe av opplegget de jobber etter som er veldig, veldig bra.

Møtet med datteren
Etter nesten 30 år med e-post og brevkontakt fikk Anne Elisabeth mulighet til å besøke den nå voksne datteren i forbindelse med TV 2s Artistgalla i mai i fjor.

- Vi så på bilder, lo og gråt. Hva gjør man da? spør hun, og synes det er vanskelig å beskrive møtet ord.

- Hun var hele tiden nær meg, holdt meg i hånden og jeg følte at vi ble fort kjent med hverandre. Eller, vi kjente hverandre jo, hun var ingen fremmed. Det var rart, men godt.

SE MØTET HER:

189293

- Vi reiste rundt og besøkte blant annet barnebyen, Gitega, hvor Marie Josephine vokste opp, og vi ble hjertelig mottatt. Barna der strålte og du så på øynene deres at de hadde det godt. Enkelt, etter våre forhold, men bra.

Anne Elisabet forteller at hun hadde avtalt med Marie Josephine på forhånd at når avskjedens time nærmet seg, skulle de ta et raskt farvel.

- Et raskt adjø og vi sees igjen, hvis ikke hadde det blitt håpløst. Da hadde vi hele tiden gruet oss til avskjeden.

Gift og etablert
Nå er Marie Josephine 35 år, har universitetsutdannelse som tolk, og bor i USA. Hun er gift med en mann fra hjemstedet sitt. Han arbeider som prest i Portland, Main der de er bosatt. I april ble de også foreldre til ei lita jente.

- Jeg fikk nydelige bilder fra bryllupet, nå er hun i gang med familiedrømmen sin, og jeg trenger ikke spørre henne mer om fremtiden. Marie Josephine og mannen hennes, Joseph, ringte meg i sommer for å høre at alt var bra med meg! Da jeg spurte henne om hvordan hun hadde det, svarte hun:” I am so happy”.

Anne Elisabet har bestemt seg for å besøke de, men må bare få planlagt når og hvordan først.

«Jeg fikk nydelige bilder fra bryllupet, nå er hun i gang med familiedrømmen sin, og jeg trenger ikke spørre henne mer om fremtiden»

Hvor mye kontakt?
Faddermoren fra Toten påpeker at mange kanskje tror at de ikke kommer til å være flinke nok til å holde kontakten med SOS-barnet sitt. Men den økonomiske biten krever kun 225 kroner i måneden, forteller hun.

- Du får anledning til å gi et vergeløst barn et verdig liv, noe som vi her hjemme ofte tar som en selvfølge. Jeg er ingen brevskriver personlig, men sender noen ord til jul og forteller om min familie og meg - kanskje legger jeg ved noen bilder også. Jeg har valgt å holde kontakt med fadderbarna mine denne ene gangen i året. Men når du velger å bli fadder, er det bidraget du gir hver måned/år som er det aller, aller viktigste! Som fadder vil du få rapporter fra barnebyen hvert år hvor de forteller om fadderbarnets utvikling. I tillegg om hva de driver med av aktiviteter, om skolen og barnets interesser.

- Det er ikke «farlig» å bli fadder, du skal være deg selv. Noen har mer kontakt med fadderbarna sine, andre mindre kontakt.

Den interaktive barnebyen
Besøk en SOS-barneby mens du sitter hjemme. Her blir du kjent med barna og de voksne som bor der. Hør barnas historier, lær om andre land og SOS-barnebyers arbeid. Her er også spennende spill og quizer, og stadig nye og spennende historier. Interaktiv barneby er et samarbeid med TV 2 Interaktiv, Nettavisen.no, tv2.no og Side2.no.

Klikk her og besøk den interaktive SOS-barnebyen.

Reklame

Quiz: Hva heter Mummitrollet på originalspråket?