Gå til sidens hovedinnhold

Beksvart

Godt over halvveis i barteprosjektet, og alt ser mørkt ut. Dama mi nekter å kysse meg, folk generelt stirrer og det ser jo helt idiotisk ut.

Det virker som en ålreit ide da jeg pitchet den for Side3, anlegg bart, skriv om det i Side3 og få betalingen i form av donasjoner til kreftforskningen.

Da jeg fortalte det på hjemmefronten var ikke responsen like god. «Hæ, skal du spare til bart? Nei Mats. Glem det».

Etter å ha brukt ungene som brekkstang «Mamma, det går jo til en god sak» fikk jeg trumfet det gjennom på sett og vis, men allerede etter et par dager fikk hun sin hevn da jeg forsøkte meg på et kyss.

«Det stikker!» avviste hun bryskt.

Det er sjelden jeg barberer meg oftere enn hver fjerde – femte dag, men en todagersbart stakk altså for mye.

«Vi får vente til barten har blitt lang og litt mykere da» forsøkte jeg meg, men fikk et svar som antydet at det kunne være andre grunner til at hun kom til å avvise mine tilnærminger da.

Fullskjegg

Men dette hadde jeg regnet med. Faktisk er jeg glad for at jeg ikke har havnet på sofaen i kjellerstua enda. Min bedre halvdel liker meg best nybarbert, og det hjelper ikke at jeg nå barberer resten av fjeset daglig.

Nettopp dette er en del som ikke har fått med seg, eller har valgt å se bort fra. Noen folk på jobben som sparer Movemberbart har ikke tatt motet til seg enda, og sparer strengt tatt til fullskjegg.

Min gode kollega Krister innrømmer at han ønsket å unngå den flaue perioden der det bare er noen fjoner her og der. Du vet når du ser ut som han ene i vennegjengen som var den første til å få hårvekst på overleppa i 14-års-alderen, og som feiret det ved å være den siste til å barbere seg. Ingen vil se sånn ut.

I mitt tilfelle begynte nevnte 14-åring å sniffe lim, stjele biler og sist jeg så han jobbet han for Park- og idrettsvesenet med å plukke søppel. Ikke at det er noe negativt å jobbe med det, det er bare det at han gjorde det etter å ha blitt idømt samfunnstjeneste.

Vel, sånn har jeg gått og sett ut 20 dager nå. Det er fortsatt ikke nok bart til at det har kunnet kalles en bart, men det er mer enn nok til at jeg har fått strenge blikk og lett himling med øynene av vilt fremmede. Kollegene på jobben er høflige nok til å gjøre narr av meg, men på båten til og fra jobb har jeg begynt å se beskjemmet ned i bakken for å unngå de granskende blikkene.

Mandig

Man skulle kanskje tro at jeg blir tatt godt i mot i barte-kretser, men det viste seg at jeg tråkket dem grundig på tærne med den første artikkelen jeg skrev.

Jeg skal ikke si at det tok fyr i innboksen eller kommentarfeltet, men et knippe trøndere var raskt frampå for å fortelle hva de synes om meg. «Feiging», «taper» og «pingle» er noen av beskrivelsene som har kommet om meg, etter at jeg stemplet bart som utrendy og harry, og siterte grunnleggeren av Movember på at det er selve symbolet på uncoolness.

Særlig var det en type som lot seg provosere, en eller annen Espen Ruttenborg Svendsen delte saken hele tre ganger på sin Facebook-side, med stadig tiltakende raseri for hver gang.

Til opplysning Espen, det teller ikke som bart når du i tillegg har fullt femdagers skjegg. Den eneste som kanskje hadde et poeng var Sondre Lien Aune som bare la ved et bilde av Tom Selleck og skrev «Nuff said».

Og Tom Sellecks bart er vel kanskje et av få unntak på regelen om at bart er harry. Den har til og med egen Facebook-side med 33.000 følgere. Likevel er det verdt å understreke at Tom Selleck sin bart, sammen med Burt Reynolds, er ironisk kule.

Det er det folk med bart ikke forstår. De mener det er et tegn på mandighet å la en bart pryde overleppa, men det er det jo ikke. Alle menn kan i realiteten få seg en bart, og jeg vet dessuten om noen kvinner så har det også. Da er det i grunnen mer mandig å ha ryggen full av hår, spør du meg.

5696

Skap-trønder

Den eneste jeg får litt støtte av er barndomskompis Pål Nordli, han har i flere år forsøkt å få meg med på dette prosjektet, ikke minst etter at jeg for en del år siden lurte ham til å dra på Titanofestival med bart.

Greia var at vi skulle skrive en artikkel om fenomenet, altså Titanofestivalen (fyll, slåssing og hardingfeler), og så tenkte jeg at det var en god ide at jeg og fotografen skulle dra på festivalen med hver vår bart, for å gli inn i miljøet.

Jeg feiget selvsagt ut, men sa ikke noe til fotograf-Pål, så da han plukket meg opp for å kjøre til Elverum satt han bak rattet iført rødlige bartefjoner på overleppa.

Det hele kulminerte i at jeg vel aldri har hatt bedre draget enn med min bebartede wingman/stygge «venninne». På den annen side ga det jo faktisk mersmak for Pål, han er med på Movember for tredje gang, og han fortalte meg nettopp at han ikke en gang har noen Movember-side. «Jeg synes i grunnen det morsomste er å ha bart» forklarte han. En skap-trønder der altså.

Støtt barten

I skrivende stund har jeg samlet inn 5200 kroner for barten min, men jeg har strengt tatt ikke annonsert så mye for den enda heller.

Nå begynner barten imidlertid å komme seg, den ser litt ut som barten til Weezer-vokalist Rivers Cuomo ca 2009, og da skal jeg jaggu begynne å jobbe for pengene. Hjelp meg å slå gutta i Rosenborg fotball og Stavanger hockey, og ikke minst Axel Hennie.

- 20.000 nordmenn har registrert seg på www.movember.com, og de norske bartene har samlet inn mer enn 3,2 millioner kroner, forteller Fredrik Bjørli, kampanjeleder for Movember Norge. - Pengene som samles inn går til forskning på prostatakreft og testikkelkreft. Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn. I 2011 ble mer enn 5000 norske menn diagnostisert med prostatakreft, forteller Bjørli.

Målet er nå å klatre inn på lista over de 20 mestinnsamlende norske bartene på Movember , og da trenger jeg bidrag fra deg kjære leser. Gå inn på mobro.co/matsulshagen og gi et bidrag. Her kan du også følge barten ettersom den sakte med sikkert vil vokse. Burt Reynolds neste? Josef Stalin? Super-Mario?

Pengene går uavkortet til kreftforskningen og bidragsytere vil få en skriftlig highfive i neste og siste artikkel her på Side3. Ta gjerne kontakt om du har gode bartehistorier eller en andre relaterte ting å fortelle om.

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud

Kommentarer til denne saken