Gå til sidens hovedinnhold

- Bare slå, slå slå!

Vi testet kamsport-PT. Se hvordan det gikk.

(SIDE2): - Da kan du bare kjøre 15 hopp, ned å ta situps og opp igjen i serie, for å varme opp.

Min kampsport-PT for dagen er Michalis Gennarakis og jeg skjønner fort at han er av typen PT som forventer maka innsats av meg fra første øvelse. Jeg er på treningssenteret MUDO på Vinderen i Oslo og skal teste ut en ny form for personlig trening. Nemlig kampsport-PT.

Det første han spør om er treningsbakgrunnen min.

- Det er viktig å forstå hvem man jobber med. Å få vite litt om motivasjonen, treningsvaner, form også videre. Det er ofte vi må jobbe mye med det mentale ved treningen.

Jeg forteller at jeg trener når jeg har tid og liker alt fra yoga, styrketrening og intervalltrening, til dans og ulike saltimer. Men presiserer at jeg ikke er i toppform og at treningen den siste tiden har vært ganske sporadisk. Men fordi tiden er knapp og jeg gjerne vil ha god effekt når jeg først trener så er jeg opptatt av maks treningseffekt på kort tid og sier også at jeg vil bli sterkere, forbedre kondisjonen og bli mykere. Dessuten syns jeg det ser gøy ut å bokse. Jeg har prøvd noe kampsport tidligere, men kan nok regnes for en nybegynner likevel.

Michalis forteller at du lett kommer i ditt livs form ved å trene kampsport.

- Kampsport består av en rekke sammensatte bevegelser, som innebærer at man får trent absolutt hele kroppen fra topp til tå. I tillegg til styrke og kondisjon forbedrer man også bevegeligheten og spensten, og får derfor jobbet med alle grunnpilarene i fysisk trening. Som en ekstra bonus får man også bedre koordinasjon og balanse, i tillegg til at man selvsagt står sterkere rustet hvis man plutselig befinner seg i en situasjon hvor man må forsvare seg selv.

- Du klarer litt til!

Etter oppvarmingen, som egentlig kjennes som en liten treningstime i seg selv, er jeg varm og klar for boksehansker. Først må jeg bandasjere håndleddene for å stabilisere, så kommer hanskene på og vi tørrtrener litt på fotstilling og bevegelse før jeg får beskjed om å «delje løs» på sekken med rette slag der knyttnevene er rett fram.

- Bare slå, slå, slå i tempo. Nå skal du holde på en stund. Kom igjen, ikke gi deg! Du klarer litt til. Snart er det pause!

Jeg blir helt slått i bakken av kondisjonseffekten. Slagene mestrer jeg ganske bra, men kondisen henger ikke med.

En kombinasjon, med tre ulike slag, hook, uppercut og rette slag utgjør neste omgang. Det er på'n igjen.

- De musklene som jobber mest i disse bevegelsene er skuldre, bryst, triceps og biceps, i tillegg til at du genererer mye av kraften fra hoftene, forteller Michalis.

Jeg er allerede ganske mørkrosa i ansiktet og peser på. Når pausen endelig kommer detter jeg sammen og svetten pipler under håret.

Pausen er dessverre ikke langvarig og vi skal over på spark. Nærmere bestemt rundspark og sidespark. Michalis viser meg et spark med en ekstremt god presisjon og hurtighet. Han vrir foten han har i bakken samtidig som han lynkjapt løfter og vrir det andre beinet med et kick rett i sekken. Så gjør han det fem ganger etter hverandre.

Jeg føler meg som en kråke i forhold. Litt bøyd kne, foten vrir seg ikke og jeg må nærmest hoppe rundt. Beinet er ikke i nærheten av den vinkelen det skal være i og det er null rytme. Michalis gir meg noen nye tips, jeg må åpne mer i hofta og vips så funker det, kanskje ikke akkurat med den samme presisjonen og hurtigheten, men jeg får sparket med en viss kraft i hvert fall.

Nå skal vi inn i salen igjen og jeg skal først ta ti hopp, med ti situps igjen. Det går greit, men armene begynner å bli gelé.

Neste øvelse går ut på å skyve sparkeputer fram og tilbake over gulvet, med ti knebøy inntil veggen som en liten topping.

- Her jobber stort sett alle musklene på en gang, spesielt fra magen og nedover. Knebøyen legger ekstra mye arbeid på rumpe og lår, i tillegg til å svi av masse kalorier.

Etter to runder er jeg kjørt. Jeg har ikke mer å gi rett og slett.

Og hvor lenge holdt vi på?

- Rundt 40 minutter. I en gruppetime hadde vi nok kjørt dette opplegget ganger fem, sier Michalis og jeg er glad for at jeg ikke er en del av den gruppa, der jeg hadde måttet gi meg aller først.

PT Michalis om treningen: - De største musklene forbrenner mest energi, og bør derfor trenes grundig. Totalt sett trente du hele kroppen, men de musklene som slapp billigst unna i akkurat denne økta var nok den øvre delen av ryggen. Jeg syns du var svært velkoordinert, og lærte bevegelsene raskt. Teknisk innlæring er svært viktig, både i forhold til kampsport og generell styrke. Ved å trene sammensatte bevegelser får man bedre forutsetninger for å effektivisere og forstå sin egen trening. Du var i god form, og positivt innstilt, noe som selvsagt også gjør jobben enklere for meg. En viktig del av jobben for en PT er nettopp den personlige delen, som primært handler om å finne ut hva som passer best for kunden, samt etablere en konstruktiv og positiv kommunikasjon. Jo flere strenger treneren har å spille på, jo mer skreddersydd kan opplegget bli.

Dette syns jeg: Hard trening som er utrolig gøy. Jeg kjente at både balanse og smidighet bør trenes mer, men gøy å føle at det ikke tok sååå lang tid før sparkene og slagene satt sånn tålelig. Hver gang jeg tester kampsport blir jeg giret! Det tror jeg er fordi det gir et enormt kick, samtidig som treningseffekten er så god. Dessuten er det en avveksling fra det jeg vanligvis gjør. Når jeg løper på tredemølle går minuttene i sneglefart, mens denne typen trening går unna i en fei. Jeg glemmer på ingen måte at jeg trener, for både kondisen og musklene fikk seg en real omgang, men det skjer mye hele tiden og her er det også forbedringspotensial både hva gjelder teknikk, kondisjon og muskelstyrke. Dagen etter var kroppen rimelig mør og jeg kjente det særlig i armene og rumpa!

HVORFOR KAMPSPORT-PT?

- Kampsport er mentalt og fysisk utfordrende, men belønningen er desto større. Ved å jobbe med en kampsport-PT får man et komplett og effektivt treningsopplegg som passer for alle, enten man vil ned i vekt, bli sterkere eller primært ønsker å lære selvforsvar. Det kan også kombineres med andre idretter, eller «vanlig» trening i studio. En profesjonell fighter (bokser, kickbokser eller lignende) er av de best trente idrettsutøverne som finnes. De må ha en god kombinasjon av hurtighet, eksplosiv styrke, utholdenhet, balanse og smidighet. Dette kombinert med en sterk psyke gjør en fighters fysikk veldig komplett og helhetlig, sier Per Christian Pedersen i Mudo Instituttet.

Han forteller at med en kampsport-PT kan «hvermannsen» trene med de samme metodene som en profesjonell fighter gjør, uten å måtte gå i ringen for å «slåss».

- De som ønsker seg en ekstra utfordring kan selvsagt også trene seg opp til en gradering eller en kamp, men for de fleste handler dette om å komme i sitt livs form på en motiverende og funksjonell måte.

Dette får du

En variasjon av slag og spark, crossfit lignende styrkeøvelser og smidighetstrening.

For eksempel:

Dette kan variere en del, men jeg tar utgangspunkt i en som er med for første gang og som ikke har trent kampsport tidligere.

1. Starter med en rask kartlegging av din treningsbakgrunn og hva du ønsker å oppnå med treningen

2. Lett oppvarming. Hopp/sprett, hoppetau eller lett skyggeboksing.

3. Innlæring av basic slag og spark

4. Enkle slagkomboer på boksesekk eller slagputer med økt intensitet

5. HIT (høyintesitetstrening)

6. Styrkeøvelser for de store muskelgruppene

7. Lett uttøyning

Hvem trenger en PT-kampsport time?

- Alle som trenger å komme i bedre form/eventuelt gå ned i vekt

- Alle som er i god form, men som ønsker en ny utfordring i treningen sin

- Alle som nysgjerrige på å lære litt om kampsport, men som ikke ønsker å trene på gruppetreninger i sammen med andre

- Alle som har minimalt med tid og trenger å få maksimalt med resultater på kortest mulig tid

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken