(SIDE2): MUK er forkortelsen for mekanisk utbenet kjøtt. Men det er ikke lov å kalle det kjøtt. Det må merkes som maskinelt utbenet kjøtt.

Superkokk Eivind Hellstrøm kaller det «avfall fra industrien» og mener kattemat er mer appetittelig enn ferdigmaten som inneholder MUK.

I en episode av «Hellstrøm rydder opp» demonstrerer han for en familie hva de faktisk putter i seg når de spiser produkter med MUK.

Se videoen her: Kattemat ser mest appetittelig ut

Når vi kontakter produsentene for Gilde, Prior, Stabburet og Grilstad er det kun to av disse merkevarene som har maskinelt utbenet kjøtt i sine produkter.

3289602

Under merkevaren Prior brukes MUK i følgende produkter, opplyser produsenten Nortura.

Kylling og kalkun Grillpølser: 47 prosent MUK, 11 prosent kalkunkjøtt
Ostegrill - denne fant vi ikke i butikken, men mest sannsynlig inneholder den like mye MUK som grillpølser. Altså 47 prosent.
Pølsekuler av kalkun - 47 prosent MUK, 13 prosent kalkunkjøtt
Kyllingnuggets - Vi fant ikke at disse inneholdt MUK

I tillegg til disse produktene som vi fikk opplyst om da vi spurte produsenten, fant vi et par til fra PRIOR da vi tok en tur på KIWI.

Karbonader av kalkun: 60 prosent kalkun, 6 prosent MUK, 6 prosent kylling.
Ostepanetter av kylling og kalkun: 40 prosent kylling og kalkun, 14 prosent MUK
Røkt kjøttpølse av kalkun: 47 prosent MUK, 13 prosent kalkun
Kyllingpostei: 37 prosent kyllinglever, 15 prosent MUK, 13 prosent kalkun
Kyllingkarbonader: 35 prosent MUK, 19 prosent kylling, 19 prosent kalkun
Kjøttboller av kalkun: 6 prosent MUK, 60 prosent kalkun, 6 prosent kylling.


Stabburet har kun et produkt i sitt assortement, som inneholder MUK.
Kyllingpostei: 27 prosent kyllinglever og 23 prosent MUK.

Grilstad og Gilde har ikke MUK i sine produkter.

- Maskinbehandlet slakteriavfall, MUK eller mekanisk utbenet kjøtt, er en billig måte å drøye dyrt kjøtt på. Det er ikke tillatt å kalle MUK for kjøtt, men det gjøres likevel, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Bransjen er derimot ikke enig i at det er kun derfor MUK brukes i produktene.

- Brukes MUK for økonomisk vinning eller for ressursutnyttelse?

- Maskinelt utbenet kjøtt gir med dagens maskiner som er spesiallaget for å skjære gjenværende kjøtt fra beina en god ressursutnyttelse av råvaren samtidig som vi sparer mye manuelt arbeid. Så svaret er vel begge deler!

- Stemmer det at MUK inneholder brusk, fett, kjøtt, beinrester, beinmarg og bindevev?

- Med dagens maskiner så skiller vi tydelig mellom det som er kjøtt og det som er bein og brusk. Dårlig utstyr gjorde at de første anvendelsene av MUK fikk et dårlig rykte da mye brusk, marg og bein kom med i kjøttet. Nytt og mer avansert utstyr har gjort at dette ikke er noe problem lenger – de nye generasjoners maskiner gir bedre kjøttstruktur og kvalitet enn de gamle maskinene. Det kreves selvfølgelig at råvarene er ferske og gode, at det er en rimelig mengde kjøtt igjen på beina samt at vi bruker maskinene riktig.

Det er forskjell!
- Man bør være klar over at det er forskjell på kjøttboller. Mens noen består av kjøtt, består andre av MUK. Andre igjen er blanding av MUK og kjøtt. Videre er det kanskje også en grunn til at enkelte pølser er billigere enn andre. Fordi de ikke inneholder kjøtt, men MUK, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Hun har selv begynt å sjekke alle kjøttprodukter, spesielt innen kylling og kalkun.

- På den måten kan jeg kan velge bort dem som er laget med MUK. Det er jo ikke helsefarlig å spise MUK og er like sunt som kjøtt, men for meg blir det uappetittlig. Man kan spørre om det er utnyttelse av ressurser eller å spise avfall. For meg er det det siste, sier Andersen.

Hennes tips er å sjekke ingredienslisten på kjøttprodukter hvis man ønsker å vite om man spiser kjøtt eller MUK. Kvernet kjøtt og mekanisk utbenet kjøtt er uansett to helt forskjellige produkter. Kjøtt er rent. MUK er bindevev, slintrer og brusk i tillegg, sier hun.

FAKTA OM MUK:
Det er ikke tillatt å lage MUK av storfe og sau.

MUK av fjørfe og svin skal i følge forskrift om merking av næringsmidler mv. ikke betegnes som kjøtt.

MUK kan ikke medregnes i mengdeberegning av kjøtt eller ingrediensmerkes under samlebetegnelsen kjøtt og må derfor stå separat i ingredienslisten. MUK kan merkes som "mekanisk utbenet kjøtt" med navn på dyreart det stammer fra foran.