(SIDE2:) Det er ofte blitt fokusert på Edvard Munchs tristesse, hans trøblete privatliv og hans mange kamper mot angsten.

Men Edvard Munch var også en skandalenes mann - med glede.

Så sitt snitt
- Han så sitt snitt i å bruke oppstandelsen som oppsto rundt bildene hans til å trekke oppmerksomheten mot egen kunst, sa kulturminister Hadia Tajik foran 100 pressefolk fra hele verden fredag formiddag.

Nasjonalmuseet og Munch-museet har nemlig invitert til storstilt internasjonalt pressetur for presse fra hele verden, og de er virkelig fra hele verden. Vi kjenner igjen japansk (stor delegasjon), engelsk, tysk (stor delegasjon), fransk og spansk språk. De fremmøtte busses ikke bare mellom Nasjonalgalleriet og Munch-museet som deler på å å vise de 280 bildene. De skal også til Freia der Munch malte for sjokoladearbeidernes lunsjsaler. De skal til Blaafarveværket, på båttur og til Åsgårdsstrand om de vil.

- Det er enorm interesse for Munch i Japan, bekrefter en japansk kollega med fotografiapparatet rundt halsen, og som strekker hals ekstra interessert når han glimter nye barcode i Bjørvika bak Norges styggeste bygg, Galleri Oslo.

- Dette skjer ikke igjen
- Dette er vår generasjons Munch-utstilling. Det skjer ikke igjen, sier Munch-museets direktør, Stein Olav Henrichsen, til Side2.

Siden Nasjonalgalleriet (1882-1903) fra nå kun er viet Munch i tillegg til Munch-museet (1904-1944), har magasinene, om ikke blitt tømt, så i alle fall blitt betydelig tommere. Mye som sjelden vises, er hentet frem og en fjerdedel kommer fra andre eiere og utlandet.

Nasjonalmuseets direktør Audun Eckhoff kaller utstillingen den største Munch-utstillingen noensinne.

Utstillingen er kronologisk og fargerik. I Nasjonalgalleriet har man blant annet gjenskapt den første utstillingen av de maleriene som tilsammen utgjør Livsfrisen, slik de første gang ble satt sammen i Berlin i 1903. Det er her du får se mange av Munchs mest kjente verker, også fordi så mange av dem ble malt innen det første tidsrommet som Nasjonalgalleriet er vert for.

Kontroversiell og i sin tid
Munch arbeidet innenfor fire store temaer, portrett, selvportrett, landskap og menneskeskildringer. Det ble «Syk pike» som ble det store kontroversielle gjennombruddet. Men Edvard Munch ble også regnet som kontroversiell av en prosaisk grunn. Bildene hans ble oppfattet, og var ofte, uferdige.

Dette kan publikum også få se i det som er igjen av sjokoladefabrikken Freia. De åpner dørene til spisesalene under utstillingsperioden og du kan se bildene som ble bestilt av Freia-eier Johan Throne Holst. Tilsammen er det 18 malerier (1921).

Etter hvert ble denne uferdige måten hans personlige stil. (Det hører med til historien at arbeiderne ikke ville godta at husene ikke hadde dører og vinduer. Munch sa seg villig til å etterkomme ønsket, men dro i sinne den dagen hans bestilte bil ikke ventet på ham på ettermiddagen. Av den grunn mangler noen av husene på verkene dører og vinduer fremdeles.)

- Han tok opp temaer man ikke snakket om som pubertet, kvinners utsvevende liv og temaer ingen ville røre, sier kurator Øystein Ustvedt ved Nasjonalmuseet. Men Munch var ikke forut for sin tid. Faktisk var han svært bundet av sin samtid, forteller Ustvedt.

Derimot hadde han en helt unik evne til å iscenesette seg selv. Selvportrettene var like mye «et statement», som det var utløp for angst. Og han gorde det igjen og igjen, og fikk etter hvert en oppmerksomhet som har vart helt til oss dag.

Tajiks favoritt
- Min favoritt er «Livsdansen», jeg liker alle kvinnene i det. Jeg tror mange liker Munch fordi han vekker følelser i oss. Og derfor har andre andre favoritter blant hans bilder, sa Hadia Tajik da hun ble spurt av The Independent.

Tajik tror PR-mannen i Munch hadde likt bråket rundt Munch-museet og ikke minst det store jubileet. Forhåpentligvis.

Munch-direktør Stein Olav Henrichsen, sier til Side2 at utstillingen ikke hadde kommet på fote om ikke to museer hadde samarbeidet. Det har vært en svær oppgave, ikke minst logistisk. Fordi bildene helst ikke bør reise for lenge, har alle de lånte bildene ankommet museene bare nå i mai. Det er en enorm kuratorjobb å få dem hit, pakket ut på riktig måte og hengt opp på et ferdigdesginet museum.

Forsikret for 7 milliarder
Økonomisk er det et enormt løft. Staten har inngått århundrets forsikringsavtale. Bildene er forsikret for over 7 milliarder kroner.

Nasjonalmuseets direktør, Audun Eckhoff, sier til Side2 at sikkerheten er betydelig skjerpet, naturlig nok. Helt spesielle sikkerhetstiltak er satt i verk.

Å få lånt bilder har vært en møysommelig prosess, ikke minst der bildene er en del av en permanent utstilling.

MOMA i New York har lånt ut sitt eneste Munch-bilde etter å ha stilt ut Leon Blacks «Skrik» for en million interesserte i knappe fire måneder.

Det har imidlertid vakt oppsikt at KODE, Kunstmuseene i Bergen, har holdt tilbake tre viktige bilder i Bergen der de har sin egen utstilling. Det er Nasjonalmuseet lite glad for, men KODE mener bildene rett og slett er i så dårlig stand at de ikke kan sendes over fjellet.

I de tilfellene ble det bestemt å lage reproduksjoner av noen av bildene. Dette står opplyst i utstillingen.

- Dette er virkelig en spennende tid for norsk kunst med bygging av nytt nasjonalmuseum og Munch-museum. Dette er begynnelsen på en helt ny æra for Munch, sier kulturminister Hadia Tajik.

«Munch 150» har sin egen nettside . Utstillingen åpner søndag og varer til 13. oktober.