Gå til sidens hovedinnhold

Munch herjet rekordauksjon

Edvard Munch var med på å sette europeisk auksjonsrekord.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I går satte auksjonshuset Sotheby's en historisk rekord. De omsatte impresjonistisk og moderne kunst for 95 millioner pund, eller nesten 1,2 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette var en ekstraordinær kveld – en hvor de høyeste salgstallene for impresjonistisk og moderne kunst i Europa ble oppnådd. Det som var mest oppløftende var at kveldens suksess ikke ble satt av ett enkelt bilde, men styrken i markedet var åpenbar, sier Melanie Clore i Sotheby's avdeling for impresjonistisk og moderne kunst .

Flust av rekorder
Hele 98 verk gikk under hammeren i løpet av den tre timer lange sesjonen, ifølge hjemmesiden til det verdenskjente auksjonshuset. Hele 30 av verkene gikk under hammeren for mer enn en million pund, eller 12,36 millioner kroner, og 47 verk ble solgt for mer enn en million dollar, eller 6,3 millioner kroner.

Klikk her for å se hele bildet «Fra Nordstrand».

Kveldens store vinner var bildet «Mannen med det røde skjerfet» av Chaïm Soutine som gikk under hammeren for 8.756.000 pund, eller hele 109 millioner kroner. Det var ny rekord for denne kunsteren.

På auksjonen ble det også satt rekorder for verk fra Jacques Lipchitz, Raoul Dufy, Alfred Sisley, Naum Gabo og Wilhelm Lehmbruck.

Mucho Munch
Edvard Munch herjet med de store denne kvelden. En av de heftigste budrundene kom, ifølge di.se, da Munchs «Fra Nordstrand / Sommernatt ved Oslofjorden», olje på lerret på 80 x 65,6 cm, gikk under hammeren. Bildet var priset til mellom 1 og 1,5 millioner pund, men endte til slutt på hele 3,4 millioner pund. Inkludert omkostninger endte kunstverket dermed på hele 47 millioner kroner.

Dette verket havnet blant de ti dyreste. Det samme gjorde også Munch-bildet «Løvsprett», fra 1911-13, som er olje på lerret på 70 x 90 cm. Dette gikk under hammeren for rundt 39 millioner kroner. Auksjonens tredje Munch-bilde brakte inn 8,6 millioner kroner.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren