TØYEN, OSLO (Nettavisen): Dagen før Munch-museet fyller 50 år kom meldingen de ansatte har ventet på: Politikerne i Oslo har endelig kommet til enighet om løsningen for det framtidige Munch-museet. Det blir Bjørvika, som opprinnelig foreslått, og nå hentes planene for Lambda fram fra skuffen igjen.

- Dette kom bardust på. Men det var virkelig en positiv overraskelse, og det er helt klart lettelse som preger stemningen her, sier informasjonssjef Sture Portvik.

Se video nederst i saken!

Feiret med kake
Han ønsker Nettavisen velkommen inn personalinngangen på Munch-museet få timer etter at byrådet og SV har holdt sin pressekonferanse der de fortalte om kompromisset og enigheten som sikrer politisk flertall for Munch-museet i Bjørvika og en opprustning av Tøyen. I kantina har de ansatte feiret med kake og kaffe.

Gunnar Stavrum: - Sutrekoppene i Ap og Frp er tatt på senga

Forbereder jubileumsutstilling
Museet er stengt fordi de er midt i skifte av utstilling. Utenfor hovedinngangen strømmer det stadig på med turister som ikke har fått dette med seg og som kommer til stengte dører. Arealknapphet i lokalene på Tøyen gjør at museet må holde stengt når de skifter utstilling. Dette er bare et av problemene som vil forsvinne når Munch-museet flytter inn i det planlagte nybygget i Bjørvika.

- Det er veldig hyggelig at nyheten om en løsning for Munch-museet kommer dagen før museets 50 års dag og rett før vi åpner vår jubileumsutstilling. Dette gir et helt annet bakteppe for jubileumsåret, sier Portvik.

En tung tid
Han legger ikke skjul på at tiden etter at Bjørvika og Lambda ble lagt på is i desember 2011 har vært tung for de ansatte på Munch-museet. Usikkerheten har preget arbeidsplassen.

- Nå gjelder det å brette opp skjorteermene og jobbe mot klart definerte mål. Jeg tror det vil motivere alle her. De flotte planene vi har, kan vi nå hente fram fra skuffen igjen. Vi har tatt godt vare på dem, forsikrer han.

Les også: Her skal det nye Munch-museet ligge

Carl I. Hagen: - Jeg er skuffet

Portvik og hans kolleger ser fram til at jubileumsutstillingen åpner 2. juni. Fredag kommer et stort internasjonalt pressekorps for å dekke begivenheten. De over 100 journalistene får i tillegg avklaringen om nytt Munch-museum i Bjørvika å skrive hjem om.

Største Munch-utstilling noensinne
- Det er en fantastisk utstilling publikum vil få se, en Munch-utstilling du bare får oppleve hvert femtiende år og noe egentlig alle bør få med seg, ifølge Portvik. Han beskriver den som den mest komplette og gjennomgripende utstillingen av Edvard Munchs bilder som noensinne er vist. I tillegg til det Munch-museet og Nasjonalgalleriet har i sine samlinger og viser fram i denne anledningen kommer 260 innlånte verk.

- Mange av dem har aldri vært vist i Norge tidligere. Publikum vil blant annet få se en rekonstruksjon av hele Livsfrisen.

- Føler dere at dere trygghet for at det blir flytting av Munch-museet til Bjørvika?

- Vi har vel lært oss at vi ikke kan være sikre på noen ting, men ja: Nå håper vi at det går veien. Og vi er også glade for den opprustningen som bydelen Tøyen forespeiles. Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier Portvik.

HTML EMBED