I 2016 kom det første møtet med trommelegenden Andre Cyrille (81) på lang tid. "The Declaration of Musical Independence" fortalte oss om en musikalsk kraft som fortsatt var til stede i fullt monn. To år seinere kom nok en bekreftelse med "Lebroba". To forskjellige besetninger befolka innspillingene, men én fellesnevner var på plass: gitarmaestro Bill Frisell.

Nå kommer nok et kapittel i Cyrilles testament med "The News" og sjølsagt er den umiskjennelige gitartonen og uttrykket til Frisell, som vi her hjemme først blei kjent med gjennom Arild Andersens legendariske "Molde Concert" fra 1981, en særdeles viktig ingrediens. Kvartetten blir komplett med Ben Street på bass og cubanskfødte David Virelles, som erstatta Richard Teitelbaum som hadde blitt sjuk og som seinere har gått bort, på piano og synth.

Med et repertoar med hovedsakelig Frisell- og Cyrille-låter, blir vi tatt med på en løs, åpen, flytende, men samtidig melodisk ekskursjon som forteller oss om hvordan to stilskapere med åpenbar og stor respekt for hverandre, tar for seg store lerreter med uhyre personlige pensler og skaper nydelige, varme og tidløse lydmalerier. Coveret er godt med på å understreke dette, og sangene er egna til å drømme seg bort i.

Cyrille har gjennom mer enn 60 år jobba med mange av stilskaperne i moderne jazz, som Muhal Richard Abrams, Chick Corea, Coleman Hawkins og Cecil Taylor. Stort spenn kan man trygt si! Her finner vi han på et sted der han på sett og vis oppsummerer - og skuer fremover!

Noe er er løst, noe er usedvanlig melodisk med en straight puls, noe er helt åpent og ved et par anledninger leser også Cyrille det jeg tror er egne dikt. Virelles kom inn helt på slutten på grunn av sjukdom, men har skjønt den åpne og luftige estetikken her noe så voldsomt. De tre andre kjente hverandre godt fra før og er alle med på på innspillinga fra 2016 også.

Dette er musikalsk malerkunst på høyeste nivå der alle fire bidrar veldig til å skape bildene. Andrew Cyrille debuterte på ECM allerede i 1970 - her er han på plass over 50 år seinere fortsatt med en kreativ kraft som er både sterk og vakker.