Ravn fikk en stund skylden for M2M-bruddet. Hun var først ute med soloplate, som fikk gode kritikker.

– Men da Larsens soloplate kom året etter ble hun trukket fram i media som den talentfulle av de to, mens Ravn ble kritisert av journalister og anmeldere, sier Ålvik til forskning.no, skriver rb.no.

Dette har sammenheng med hvilke typer kvinnelighet de to spiller på, hevder han.

LES MER: Marion Ravn:- Jeg angrer

– Hyllet som ekte

Ålvik har analysert Ravns og Larsens egne uttalelser i intervjuer, anmeldelser av platene, sangtekster, musikkvideoer og melodier. Kjønnsteori, teatervitenskap, musikkvitenskap og kjendisstudier er felt Ålvik trekker på, ifølge nettstedet.

Gjennom kritisk lesning av tekstene prøver han å stille spørsmål ved hvilken mening de skaper.

Musikkviteren mener gammeldagse kjønnsroller kan bli et problem for kvinnelige artister. Hos den tidligere popduoen Ravn/Larsen har han funnet store kontraster.

Larsen kniser sjenert på scenen. Hun er beskjeden og blir hyllet i media som ekte. Ravn er motstykket, som stiller opp på forsiden av mannebladet Mann. Hun blir sett på som ubeskjeden og tilgjort, ifølge doktorgraden, skriver rb.no.

– Larsen er Husmoren. Nabojenta. Jentebarnet. Stemmen er endimensjonal og preget av uskyld. Hun er bedårende, uten å være truende ved å være seksuelt tiltrekkende. Ravn overdriver gjennom store fakter i musikk og opptreden, og har aldri lagt skjul på at hun elsker rampelyset. Hun er rett på sak og konfronterende. Når det gammeldagse kvinnesynet Larsen formidler blir et ideal, blir Ravns handlekraftige og sexy type oppfattet som feil, mener han.

– Aldri hatt vanlig jobb

Han poengterer at også Marit Larsen driver ren imagebygging, og advarer om at vi ikke må tro at det er individet bak artisten vi blir kjent med.

«Det er ingenting ved Marit Larsens persona som ikke er planlagt eller konstruert – det er ikke noe ekte, autentisk eller naturlig ved denne personaen», skriver Ålvik i sin doktoravhandling, og trekker fram et VG-intervju der Larsen framstilles som en muffinsbaker og husmoremne, mens hun samtidig har en klar motsetning til dette når man ser på antall reisedøgn hun har.

– Hun er en profesjonell artist og mer scenevant enn den keitete framtoningen tilsier. Hun lever heller ikke et vanlig liv, hun har vært popstjerne siden hun var tenåring, og har aldri hatt en 8-16-jobb, sier Ålvik.