Det kommer ikke verken som noen bombe eller som noen overraskelse for de som har fulgt Hilde Louise Asbjørnsens karriere både som plateartist, som jazzvokalist eller på teaterscena at hun behersker de aller, aller fleste roller. Likevel er det slik at hun med "Stardust" tar sitt kunstnerskap til et nivå hun ikke har vært på tidligere. Vi snakker om en kunstner på det aller øverste nivået - også sett med internasjonale briller og hørt med hvilke som helst høreapparat.

Også som forfatter har Asbjørnsen fortalt oss at hun har kvaliteter som hører hjemme på høyt nivå. For noen måneder siden lanserte hun nemlig boka "Stardust" - om noen av de største kvinnelige artistene gjennom historia. Det er også denne historia hun nå har tatt til scena - og for en fest hun byr sitt publikum i 90 forrykende minutter!

Det var en spillekåt og superklar Asbjørnsen som inntok scena, og som eide den fra første til siste sekund, og som nærmest ropte ut: Kor har dåkke vært hen? Ej har venta i 5 månta på å få spille!

Og som hun spilte, som hun dansa, som hun steppa, som hun sang! Kostymeskifta gikk unna i en fei bak et skjermbrett uten at Asbjørnsen tok seg noen verbal pause av den grunn. Hun dreiv forestillinga framover uten et eneste dødpunkt.

Bokken Lasson kom hjem til Chat Noir, som hun var med å grunnlegge for over 100 år siden, Bessie Smith, Mae West, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Édith Piaf, Billie Holiday og Marilyn Monroe blei alle portrettert på et varmt, inderlig, ekte og usminka vis - vi snakker om sterke og kompromissløse kvinner som levde tøffe og til dels korte liv, men som alle hadde noe svært viktig å melde. Bedre formidla enn det Hilde Louise Asbjørnsen gjør gjennom denne forestillinga er vanskelig å både se og høre for seg.

Når hun så omgir seg med en jazztrio - denne forestillinga kunne nemlig ikke vært gjort uten jazz i ryggmargen - av ypperste merke med Jens Fossum på bass, Hermund Nygård på trommer og Anders Aarum på tangenter og perfekte og tidsriktige kostymer skapt av Cårejånni Enderud, så blei dette så bra som man bare kunne drømme om.

Hadde Hilde Louise Asbjørnsen vært født på Manhattan og ikke i Sykkylven på Sunnmøre, så er min påstand at hun hadde vært verdensstjerne. Så bra er hun nemlig og aldri har hun vist oss det på et bedre vis enn med "Stardust"-forestillinga. Hun har alt - inkludert flotte bein!

Hilde Louise Asbjørnsen

Stardust

Chat Noir, Oslo -

Premiere - 1. juli, 2021