Gå til sidens hovedinnhold

Musikkindustrien på piratjakt

Den amerikanske musikkindustrien setter inn en offensiv mot piratkopiering av musikk. Har du lastet ned en sang eller to fra nettet, kan du likevel forholde deg rolig. Det er de store haiene som skal tas.

Tidligere har the Recording Industry Accosiation of America (RIAA) gått hardt ut og varslet i mer eller mindre klar tale at ingen kan føle seg trygge. Dette har moret enkelte som har regnet ut at organisasjonen må påregne å oppholde seg i rettssalen de neste 100 år får å rekke å rettsforfølge 10 prosent av alle amerikanere som har lastet ned musikk ulovlig fra internett.

Går etter storfiskene

Etter at senator Norm Coleman uttalte sin bekymring over det han kaller en overdreven reaksjon, svarer RIAA nå at de ikke er ute etter kameratene som bytter musikkfiler over nettet, men derimot de som laster ned store mengder musikk.

Organisasjonens leder, Cary Sherman, presiserer likevel at de heller ikke aksepterer piratkopiering i liten skala, og vil ikke gi inntrykk av at lite illegal virksomhet er legal virksomhet.

RIAA har planer om flere hundre søksmål mot personer mistenkt for piratkopiering og distribusjon i stor skala.

Straff som svir

Blir man dømt for piratkopiering i USA, kan straffen svi kraftig. Folk som blir dømt for slike forhold, risikerer bøter på mellom 750 og 150 000 dollar per sang. I fjor ble flere studenter dømt for brudd på opphavsretten, og måtte betale bøter på mellom 12.500 og 17.000 dollar hver.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker