Gå til sidens hovedinnhold

Nøtten som nesten utryddet et helt folk

Muskatnøtt er giftig, men det var ikke det som tok knekken på folket.

Frø av muskatplanten Myristica fragrans ble mer verdifullt enn sølv i 1600-tallets Europa, da leger anbefalte det som et middel mot pest.

Planten ble dyrket på Banda­øyene øst i Indonesia. Da bandaneserne ikke klart å innfri fullstendig urealistiske vilkår i en avtale de ble truet med våpen til å undertegne, drepte det nederlandske Ostindiske kompani i 1621 nesten hele befolkningen.

Japanske leiesoldater ble hentet inn for å gjøre jobben. 40 av bandaneserne ble halshugget og hodene ble plassert på bambusspyd til skrekk og advarsel.

Før massakren regner man med at det levde mellom 13.000 og 15.000 mennesker på øya. I tillegg til bandaneserne levde det handelsmenn fra Malaysa og Java, samt kinesere og arabere på øya. Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som ble slaktet ned i regi av det nederlandske Ostindiske kompani, men historikerne tror bare rundt tusen overlevde.

- Vi vet nå at en liten gruppe av befolkningen greide å slippe unna i kanoer til andre øyer der kulturen deres og språket fremdeles finnes, forteller professor Timo Kaartinen ved universitetet i Helsinki, ifølge National Gegraphic.

LES OGSÅ: Slik lager man et skrumpehode

En rekke bandanesere ble sendt fra øya som slaver, men i overkant av 500 ble hentet tilbake til øya fordi nederlenderne ikke klarte å dyrke muskatnøtten.

I dag snakkes språket turwandan av rundt 5000 etterkommere etter de overlevende fra folkemordet.

I store doser virker muskat inn på sentralnervesystemet og kan fremkalle hallusinasjoner. Muskat er blitt brukt som medisin minst siden det syvende århundre. På 1900-tallet ble det brukt som abortmiddel. Det er hevdet at muskat kan motvirke karies, men det er ikke bevist at nøtten har noen medisinsk nytte i dag.

KANSKJE DU VIL LIKE DISSE ARTIKLENE OGSÅ:

Kilder: National Gegraphic, Wikipedia

Kommentarer til denne saken