(SIDE2): Grunnen er at sædcellene hos eldre fedre kan være av «dårligere» kvalitet og gi en forhøyet risiko for å få et barn med autisme, skriver den engelske avisen Daily Mail.

En mann i 40-årene skal ifølge avisa ha to og en halv gang høyere risiko for å overføre ødeleggende mutasjoner enn en på 20 år.

Så den biologiske klokken tikker ikke bare for kvinnene, men også for menn.

Økte for hvert år
Det er forskere på Island som har funnet at 97 prosent av de genetiske mutasjonene ble forårsaket av farens alder, mens mors alder ikke hadde noe å si.

Barn av 40 år gamle fedre hadde altså to ganger så mange potensielt ødeleggende mutasjoner enn en på 20 år, og forskjellen økte for hvert år som gikk.

Professor i evolusjonsbiologi, Alexey Kondrashov ved Michigan University, mente funnene kan bekreftes:

- Å fryse ned sæd til bruk senere kan være en smart beslutning, sa han.

Selv om man tidligere har mistenkt at sæd fra eldre fedre kan gi barn med autisme var dette den første studien i stor skala.

Genetisk screening ble gjort på 78 familier der barn enten var autister eller hadde fått diagnosen schizofreni.

Denne informasjonen ble sammenlignet med data fra familier uten link til noen av tilstandene.

- Misforstått
Alle har noen genetiske mutasjoner, men generelt hadde barn to ekstra mutasjoner for hvert av farens leveår. En 25 år gammel far overførte 25 mutasjoner til barnet sitt, mens en far på 40 år overførte rundt 65.

En mor overførte rundt 15 mutasjoner uavhengig av alder.

- Nummeret fra mor er konstant, noe som ikke er så rart - da hennes egg blir laget før hun blir født. Mens menn lager sæd konstant gjennom livet, sa leder for studien, Dr Kari Stefansson til avisen.

Den viktige konklusjonen her er at bekymringen rundt mors alder mest sannsynlig er misforstått.

Forskerne skriver i tidsskriftet «Nature» at fars alder ser ut til å øke problemene knyttet til hjernefunksjonen, som autisme, schizofreni, dysleksi og lavere intelligens

Men, selv om det ikke er en forhøyet risiko for genetiske mutasjoner med mors alder er det en forhøyet risiko for mer alvorlige kromosomavvik, som kan føre til spontanabort eller barn med Downs syndrom.